Predstavljamo vam najbrži recept za čokoladnu poslasticu kojoj je nemoguće odoleti
Čokoladni kolači jednako su voljeni tokom čitave godine, ali u letnjim danima preferiramo kremaste i fino ohlađene dezerte, a ovaj božanstveni slatkiš je upravo takav!
Sve što je potrebno za biskvit umuti se za nekoliko minuta, a onda vam ostaje da čekate dok se domom širi predivan miris čokolade i pripremite lagane i mekane slojeve šlaga i čokolade.
Probajte ovaj recept što pre i obavezno nam javite utiske.
Sastojci
Za biskvit:
- 100 grama crne čokolade
- 100 grama putera
- 1/3 šolje šećera
- 1,5 šolja brašna
- 2 kašike kakao praha
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1/2 šolje toplog mleka
- 1/2 kašičice ekstrakta vanile
Za šlag:
- 200 ml slatke pavlake
- 1/4 šolje šećera u prahu
Za čokoladni sloj:
- 100 grama crne čokolade
- 1/3 šolje vrućeg mleka
- po želji čokoladne ili šarene mrvice
Priprema
- Pomešajte izlomljenu crnu čokoladu sa iseckanim puterom i šećerom, pa sve istopite na pari uz mešanje.
- Tome dodajte prosejano brašno, prašak za pecivo, kakao i mešajte dok ne dobijete homogenu smesu.
- Zatim sipajte toplo mleko i ekstrakt vanile, pa dobro promešajte dok ne dobijete finu i kremastu teksturu.
- To sipajte u posudu za pečenje, prethodno obloženu pek-papirom, pa pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni najmanje 25 minuta.
- Umutite slatku pavlaku sa šećerom u prahu sve dok se šlag ne zgusne i ne bude čvrst, pa njim premažite biskvit u debljem sloju.
- Izbušite potom kolač čačkalicom ili ražnjićima.
- Pomešajte vruće mleko i čokoladu, pa mešajte na srednjoj vatri dok se čokolada ne otopi i time prelijte kolač. Po želji poprskajte čokoladnim ili šarenim mrvicama.
Pogledajte kako izgleda priprema.
( Glossy )