čuvajte krvne sudove

Toliko ukusan i moćan da ga jede čak i Novak Đoković: Kako da sami napravite gi buter, NAJZDRAVIJU MASNOĆU na svetu?

0

Napravite ga sami i uživajte u zdravoj namirnici koja daje energiju 

foto: Shutterstock / Natasha Breen
foto: Shutterstock / Natasha Breen

Da li ste i vi neko ko više voli da uživa u domaćoj hrani nego u onoj kupljenoj u prodavnici? Pa, ako ste vi ta osoba, danas imamo tehniku pomoću koje možete napraviti domaći puter mnogo ukusniji nego bilo koji koji možete uzeti gotov.

 

Osim što je ukusan, takođe je i bez konzervansa, dodatne soli i bog zna čega još.


Koristeći jednostavnu tehniku sami možete napraviti puter poput onog kupljenog u prodavnici koji ima takav savršen ukus, a evo i kako.

 

 

Gi puter je zapravo pročišćeni maslac. Dobijamo ga kuvanjem sirovog maslaca na niskoj temperaturi. Tada dolazi do isparavanja vode, a mlečne stvari sa površine se uklanjaju kašikom.

 

Pripremite:

 

  • 500 g neslanog butera,
  • duboka posuda za kuvanje od nerđajućeg čelika,
  • plastična posuda koja je zgodna za mešanje,
  • cediljka,
  • staklena tegla

 

Recept za ghee buter
Recept za ghee buterfoto: Shutterstock / Fortyforks

 

Pripema:

 

Maslac stavite u posudu a zatim ga zagrejte na umerenoj temperaturi dok se lepo ne otopi. Tada pojačajte vatru dok maslac ne proključa. Nakon što se pojave mehurići smanjite vatru. 

 

Dok se kuva pojaviće se pena koju treba da skidate kašikom. Maslac ne treba mešati. Kuva se oko 45 minuta, sve dok ne postane providan. Tada je važno da pazite da ne zagori.

 

Kad se na dnu pojavi braon boja znajte da je maslac gotov.  Smesu procedite kroz gazu ili cediljku i sipajte u staklenu teglu.

 

Potrebno je buter ohladiti kako bi ga mogli zatvoriti. Po boji ćete znati da li je ghee dobar; kad se zgusne treba biti jedinstvene žute boje.

 

Nema potrebe za čuvanjem u frižideru, možete i na sobnoj temperaturi.

 

 

makonda-tracker