božanstven

Kremast, supermekan i najsočniji koji ste probali: Neodoljivi MOKA KOLAČ koji ćete praviti celog leta (RECEPT)

0

Predstavljamo vam recept za ljubitelje mešavine čokolade i kafe, predivno i mekano osvežemnje za naredne mesece

Čokoladni moka kolač
Čokoladni moka kolačfoto: Cooking station/YouTube

Uz šoljicu kafe posle ručka nema lepšeg zalogaja od kremastog dezerta, a ovaj je posebno po ukusu "čokoholičara"!

 

Kora ovog moka kolača je mekana, slatka i dobro natopljena mlečnim sirupom, a fil je kao pravi mali kafeni oblak. Dodajte tome i kakao prah i dobićete slatkiš čiji se ukus pamti.

 

Sastojci

 

Za koru:

 

  • 80 grama brašna
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • 10 grama kakao praha
  • 1 kašika instant kafe
  • 4 žumanceta
  • 50 grama šećera
  • 1/4 kašičice soli
  • 60 ml mleka
  • 50 ml ulja
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 4 belanceta
  • 50 grama šećera
  • 1/2 kašičice sirćeta

 

Za premazivanje kore:

 

  • 80 ml mleka
  • 15 grama šećera

 

Za krem:

 

  • 100 ml + 300 ml slatke pavlake
  • instant kafa po ukusu (oko dve kašike)
  • 50 grama čokolade
  • 50 grama šećera u prahu
  • prstohvat soli

 

Za posipanje:

 

  • Kakao prah


Priprema

 

  1. Razmutite kafu u toplom mleku i ostavite saa strane, pa u odvojenoj činiji pomešajte šećer, žumanca, ulja, pa umutite dok se šećer ne otopi. Dodajte mleko, pa nastavite da mešate i dodajte ekstrakt vanile.
  2. Zatim dodajte brašno, kakao, prašak za pecivo i so (sve prosejano), pa dobro promešajte da ne bude grudvica. Sklonite sa strane i pokrijte.
  3. U jednoj činiji umutite penasto belanca, pa dodajte sirće, 50 grama šećera i nastavite da mutite sve do ne dobijete čvršći sneg.
  4. Postepeno i uz mešanje dodajte šlag mešavini od žumanaca i lepo pomešajte.
  5. Prelijte u posudu za pečenje, obloženu pek-papirom.
  6. Pecite oko 25 minuta u rerni zagrejanoj na 160 stepeni, pa okrenite, uklonite papir i ostavite da se hladi.
  7. Potom 100 ml zagrejane slatke pavlake pomešajte sa instant kafom po ukusu, pa na srednjoj vatri dodajte čokoladu i mešajte dok se ne otopi, pa sve stavite u frižider da se malo stegne. Onda dodajte još 300 ml slatke pavlake i 50 grama šećera u prahu i prstohvat soli i sve dobro umikasajte dok ne dobijete krem.
  8. Zagrejte 80 ml mleka i 15 grama šećera, pa time premažite koru da se dobro natopi.
  9. Premažite onda koru kremom (možete ga naneti i uz pomoć šprica kao u snimku), pa stavite u frižider na sat-dva.
  10. Pospite kakao-prahom.

Pogledajte video-uputstvo.

 

 

 

makonda-tracker