Ukoliko obožavate bajadere, ali ih izbegavate zbog kaloričnosti, obavezno probajte recept za posnu, vegansku bajaderu
Bajadera je jedan od najpopularnijih sitnih kolača na našim prostorima, a posebno je popularna na slavskoj i prazničnoj trpezi.
Često se ovog voljenog dezerta odričemo jer obiluje šećerom i vrlo je kaloričan, ali hrvatska blogerka Mihaela Brijak Devercovi osmislila je svojevremeno vegansku varijantu koja će vam se sigurno dopasti.
Sastojci:
Za koru
- 1 i po šolja lešnika ili badema prethodno potopljenih da odstoje u vodi preko noći
- 1 šolja suvih urmi
- 1 kašika kakao praha
Za krem
- 2 šolje indijskog oraha ili pinjola
- 1/2 šolje vode
- 4 kašike agavinog sirupa
- 5 kašika kokosovog ulja
- 1 kašika vanile
Za čokoladnu glazuru
- 1/2 šolje kakaovog maslaca
- 2 kašike kakao praha
- 3 kašike agavinog sirupa ili kokosovog šećera
Priprema
- Sameljite krupno bademe, pa im dodajte urme i kakao i miksajte dok se ne sjedini.
- Potom smesu stavite na dno kalupa obloženog pek-papirom i dobro utisnute oblikujući koru.
- Pomešajte sve sastojke za krem za miksajte dok ne postane gust i gladak.
- Time prelijte koru i sve zajedno odložite u frižider.
- Zatim otopite kakao maslac na pari, pomešajte to sa ostaim sastojcima i energično mešajte, pa time prelijte krem i vratite u frižider.
( Glossy )