Ovako pripremljene vanilice se tope u ustima, a najvažnije je da ih izvadite iz rerne u pravom trenutku
Posni kolači mogu biti još lepši nego oni kojim obiluju mlekom i jajima, a to posebno važi za prave poslastičarke "klasike", kakvi su definitivno čuvene vanilice!
Ovaj sendvič-keks jedan je od omiljenih sitnih kolača na srpskim trpezama u danima praznika, na krsnim slavama, proslavama razne vrste, a uvek je lepo videti ih na dezertnom tanjiriću kao slatkiš uz kafu. Bez ikakvog povoda!
Da bi vam vanilice bile još ukusnije, obavezno im dodajte 100 grama mlevenih oraha i nikad vam ih neće biti dosta. Iako je dopušteno koristiti bilo koji džem, imajte u vidu da su naše bake bile u pravu: nema lepših vanilica od onih sa džemom od kajsije...
Sastojci:
- 1 kg brašna
- 250 ml ulja
- 250 grama stonog margarina
- 250 grama šećera u prahu + još za valjanje
- 1 limun
- 2 kesice vanililin šećera
- 100 grama oraha
- džem po ukusu
Priprema
- Umutite margarin, ulje i šećer u prahu dobro, dok ne dobijete finu penu.
- Koru limuna sitno izrendajte, pa iscedite njegov sok i sve to dodajte.
- Umešajte orahe i vanililin šećer, pa dodajte brašno malo po malo, uz neprestano mešanje.
- Kada dobijete testo koje nije previše tvrdo, razvucite ga oklagijom i vadite rakijskim čašicama ili modlom krugove.
- Ređajte po plehu, obloženom papirom za pečenje, pa pecite najviše 10 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Izvadite pre nego što keksići promene boju.
- Mažite na jednu stranu keksića džem, pa preklopite drugim keksom, kao sendvič.
- Valjajte u šećeru u prahu.