Ako želite da se zasladite, onda ste na pravom mestu.
Banana hleb je mekani kolač koji je savršen kada želite da se zasladite, a može da bude i idealan izbor za doručak.
Priprema se veoma jednostavno i brzo, a po želji možete u smesu da ubacite šolju seckanih orašastih plodova, suvog grožđa ili komadića čokolade ako želite.
Ako vam je praktičnije smesu možete da ispečete u kalupima za mafine i tako dobijete savršene zalogaje
Sastojci:
- 2, 3 banane srednje veličine (zrele)
- 1/3 šolje putera
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- 1 prstohvat soli
- 3/4 šolje šećera
- 1 veliko jaje
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 1 1/2 šolje brašna
Priprema:
Zagrejte rernu na 180 stepeni i premažite pleh/kalup u kojem ćete peći hleb maslacom.
U posudi za mešanje izgnječite zrele banane viljuškom dok ne budu potpuno glatke. U izgnječenu bananu umešajte otopljeni puter.
Umešajte preostale sastojke: sodu bikarbonu i so, pa dodajte šećer, umućeno jaje i ekstrakt vanile.
Potom dodajte brašno i lepo umesite.
Prespite smesu u kalup za hleb.
Pecite 55 do 65 minuta na 180 stepeni ili dok ne vidite da je pečeno (ubodite čačkalicom, ako ništa ne ostaje na njom, znači da je hleb gotov).
Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi u tepsiji nekoliko minuta. Zatim izvadite banana hleb iz kalupa i ostavite da se potpuno ohladi pre serviranja. Narežite i poslužite.
Dobro umotan, hleb od banane će se držati na sobnoj temperaturi 4 dana. Za duže skladištenje veknu stavite u frižider do 5 dana.