magija na tanjiru

Hleb koji Grci mese na Veliki četvrtak: Mekan je, sočan i zbog jednog začina ukusniji nikad niste probali (RECEPT)

0

Slatki cureki hleb Grci prave na Veliči četvrtak, a služe tek za Uskrs. U pitanju je tradicionalni slatkiš vrlo neopbičnog i bogatog ukusa.

Cureki, grčki slatki uskršnji hleb
Cureki, grčki slatki uskršnji hlebfoto: rawf8/Shutterstock

Grci, za razliku od većine pravoslavaca, poštuju gregorijanski kalendar, što znači da najveće hrišćanske praznike ne proslavljaju kad i vernici Srpske pravoslavne crkve.


Ipak, mnogi običaji su nam zajednički, pa tako i priprema tradicionalnog hleba za najvažnije praznike. Među najpopularnijima je slatki cureki (τσουρέκι) hleb, koji većina Grka mesi na Veliki četvrtak,a jede na sam dan Uskrsa.

 

Šta je cureki?


Ovaj slatki hleb pravi se tokom (pred)uskršnjih aktivnosti, a sličan je haliju, briošu i kozonaku, s tim što ima izrazitu aromu mahlepija, bliskoistočnog aromatičnog začina od semenki divlje trešnje, koji je ušao u evropsku kuhinju i može se naći i u domaćim prodavnicama. On mu daje božanstven i jedinstven ukus po kom je cureki prepoznatljiv.

 

Cureki hleb po grčkom tradicionalnom receptu
Cureki hleb po grčkom tradicionalnom receptufoto: chiosphotographer/Shutterstock

Iako je praznični hleb, cureki se u Grčkoj može kupiti cele godine, a nudi se s raznim prelivima i ukusima. U Solunu je posebno popularna varijanta s prelivom od čokolade.


Ipak, kada je reč o prazničnom i tradicionalnom curekiju, uglavnom se pravi jednostavna varijanta sa sokom od pomorandže, a njegov ukus je božanstven.

 

Cureki hleb 

 

Sastojci:

 

  • 250 ml mleka
  • 75 grama putera
  • 650 grama brašna
  • 1 kašičica soli
  • rendana kora jedne pomorandže
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 170 grama šećera
  • 120 ml soka od pomorandže
  • 3 jajeta
  • 2 kašičice mahlepija

 

Za glazuru:

 

  • 1 žumance
  • 1 kašika mleka
  • bademi u listićima i/li susam

 

Priprema

  1. Zagrejte mleko na tihoj vatri, pa u njega umešajte puter i mešajte dok se ne otopi, pa sklonite sa strane da se hladi.
  2. U većoj činiji pomešajte malo mlakog mleka i suvi kvasac, dobro razmutite, pa dodajte kašičicu šećera i trunku brašna. Ostavite na 10 minuta da se kvasac aktivira.
  3. Potom dodajte 100 grama brašna, so i koricu pomorandže i dobro promešajte.
  4. Sipajte u to ohlađenu mešavinu mleka i putera i mešajte varjačom dok ne dobijete smesu koja liči na gusto testo.
  5. Pokrijte čistom krpom i ostavite da odstoji pola sata.
  6. Za to vreme, smesa će se udvostručiti. Probušite nadošlo testo, dodajte preostalo brašno, sok od pomorandže, šećer, mahlepi i jaja, pa mešajte dok se ne formira mekano testo.
  7. Ako vam se učini da je lepljivo, dodajte još brašna, ali pazite da ne preterate. Testo treba da bude elastično i mekano.
  8. Potom prebacite u podmazan pleh za pečenje i nauljite gornji deo testa, pa prekrijte providnom folijom i krpom i ostavite da odstoji još sat vremena ili dok se ne udvostruči.
  9. Zatim izvadite i podelite smesu na dva dela. Jedan deo od te polovine podelite na tri trake, pa od njih napravite pletenicu, pa pritisnite krajeve prstima da se zalepe. Isto ponovite s drugom polovinom.
  10. U nekim sredinama se ove dve pletenice spoje i peku kao pogača ili venac, a ponegde kao odvojeni hlebići.
  11. Nakon toga, premažite glazurom i pospite listićima badema ili susamom.
  12. Pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni dok ne porumene fino, pa ostavite da se ohladi u otvorenoj rerni.

 

 

makonda-tracker