Kremasti dezerti su nešto najlepše što se može naći na trpezi svake domaćice
Kada zamislite savršen spoj vanila krema, čokolade i sočnog biskvita sigurno se setite kolača naših baka, a jedan od njih svakako su i čuvene ledene kocke.
Neke od recepata stare domaćice su podelile sa svoijm naslednicama, a ovo je jedan koji se već generacijama prenosi s kolena na koleno.
Evo kako da napravite kolač našeg detinjstva u kojem će uživati svi članovi porodice.
Potrebno je za koru:
- 6 jaja
- 6 kašika šećera
- 3 šoljice ulja
- 6 kašika brašna
- 2 kašike kakaa
- 1 prašak za pecivo
Priprema:
Umutiti jaja i šećer, pa doati ulje, brašno, kakao i prašak za pecivo. Sve sipati u pleh prethodno podmazan ili obložen pek papirom. Peći na 200 stepeni oko pola sata.
Posebno ušpinovati 300 g vode i 15 kašika šećera, pa dodati 2 čaše gaziranog soka od pomoradže i njime preliti pečenu koru. Treba da bude i vruć preliv i vruća kora.
Fil:
- litar mleka
- 3 pudinga od vanile
- 10 kašika šećera
- 1 margarin
- 200 g šećera u prahu
U mlekuskuvajte puding sa šećerom. Posebno umutiti margarin i šećer u prahu i sjediniti sa prohlađenim filom. Premazati preko kore.
Glazura:
- 200 g čokolade
Kolač možete praviti u plehu u kojem ste pekli koru. Preko kore namažite fil, a preko fila, kada se malo stegne prelite glazuru od čokolade. Čokoladu možete rastopiti na laganoj vatri uz dodavanje malo masti kako ne bi pucala.
Uživajte u ovom ukusnom dezertu.