prste da poližeš

ERUPCIJA neodoljivog ukusa: Čokoladna Čemberlen torta odvešće vas na SEDMO NEBO posle prvog zalogaja

0

Čemberlen torta spada u one slatkiše koji će vas osvojiti nakon prvog zalogaja.

Čemberlen torta
Čemberlen torta foto: Youtube Printscreen

Ako volite čokoladu i ako volite orahe - ovo je savršena poslastica za vas. Čemberlen torta predstavlja mešavinu dva svima dobro poznata slatkiša - reforme i grilijaša.

 

Ovaj recept može biti praktičan za ako želite da se zasladite sa porodicom, ali i ako obeležavate neku svečanu priliku pošto, osim što ima savršen ukus, i izgleda veoma elegantno.

 

SASTOJCI

 

  • Belance x6
  • Šećer oko 150g
  • Mleveni orasi oko 150g
  • Prezle jedna kašika
  • Kore duplo pakovanje

 

FIL

 

  • Čokolada za kuvanje oko 50g
  • Vanilin šećer oko 50g
  • Mleko oko 400ml
  • Gustin 4-5 kašika
  • Žumance x12
  • Šećer 12 kašika
  • Maslac oko 400g

 

Čemberlen torta
Čemberlen torta foto: Youtube Printscreen

GRILIJAŠ

 

  • Lešnik oko 250g
  • Šećer oko 250g

 

PRIPREMA

 

Počnite da mutite belanca, u koja ćete s vremena na vreme postepeno dodavati šećer. Zatim umešajte i i orahe i prezle. Nakon toga sipajte sve u pleh, koji bi trebalo obložiti papirom za pečenje. Pecite u rerni na oko 200 stepeni nekih 15-20 minuta,. Kad pripremite i umutite, ponovite ceo proces za drugu koru. Kad se sve ohladi, kore presecite na pola.

 

Umutite žumance i šećer sa gustinom i u to sipajte malo mleka. Onbo što ostane uz 3-4 kašike šećera staviti bi trebalo da provri, ali na nižoj temperaturi. Nakon toga doajte masu sa žumacima i pripremite fil na klasičan način. Nakon što sklonite sve sa šporeta, dodajte čokoladu i mešajte sve dok se ne otopi. Fil bi trebalo da se ohladi, nakon čega ga pomešajte sa maslacom.

 

Lešnike i šećer staviti u posudu i kuvati sve dok se šećer ne otopi. Zatim sve to sipati na papir za pečenje i ostaviti da se skroz stegne i ohladi. Masu koju dobijete istucaajte, ali pazite da ne bude suviše sitno kako bi u masi ostali komadi grilijaša.

 

Fil i grilijaš podelite na četiri dela. Koru premažite delom fila i delom usitnjenog grilijaša. Na to staviti drugu koru i ponoavljate postupak sve dok imate materijala. Pre nego što sve bude spremno za konzumiranje, neophodno je i da se dobro ohladi.

 

 

 

 

 

 

makonda-tracker