Kako se prave najukusnije domaće krofne? Ako probate ovaj recept, dobićete nemasno pecivo čiji se ukus pamti
Poznato je da su krofne pecivo kojem malo ko može da odoli, ali jeste li znali da one spadaju i u jedno od najstarijih slatkih testa.
Prvi put se recept za pržene punjene kolače od testa javlja u holandskom kuvaru Küchenmeisterei iz 1485. godine, a on se potom proširio po celom svetu.
Evropljani su relativno brzo otkrili krofne, pa su one još u 18. veku bile manje-više široko rasprostranjene. Obično se pod pripremom krofni podrazumeva prženje u ulju, ali one i te kako mogu da se naprave u rerni. Tako će biti manje masne, možda će vam trebati i manje vremena, a biće jednako mekane i sočne!
Sastojci:
(za dva pleha)
- 1 kesica suvog kvasca
- 700-900 grama brašna
- 4 jajeta
- 300 mililitara jogurta
- 200 mililitara vode
- 150 grama šećera
- 100 grama šećera za posipanje
- cimet po ukusu
- 150 grama margarina (ostavite jednu kašiku sa strane)
Priprema
U mlakoj vodi razmutite kvasac sa kašikom šećera, pa pospite brašnom, pokrijte i ostavite da nadođe. Posle pet do deset minuta, sipajte brašno, jaja i jogurt, otopljen margarin i šećer, pa varjačom sve dobro sjedinite i ostavite da odstoji pola sata do sat.
Potom prebacite na pobrašnjenu površinu, dobro premesite, pa razvucite testo na debljinu od oko jednog do jednog i po centimetra.
Vadite čašom krofne i ređajte ih u pleh koji je prethodno premazan margarinom ili obložen pek-papirom. Po želji napravite rupu u sredini. Ne približavajte krofne previše jednu drugoj jer će porasti u rerni, pa bi mogle da se zalepe.
Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Čim bude gotovo, premažite otopljenim margarinom (iz jedne kašike koju ste odvojili sa strane na početku pripreme), pa pospite šećerom i cimetom.