Isprobajte stari bakin recept i uživajte u dobro poznatom ukusu.
Lenja pita sa jabukama i cimetom je decenijama jedna od omiljenih poslastica koja vas vraća u detinjstvo.
Ovaj recept je poseban i po tome što vam jaja i mleko nisu potrebni, pa je savršen izbor ukoliko vam ove namirnice ne odgovaraju ili ste alergični na njih.
Sastojci:
- 250 g omekšalog margarina
- 10 kašika šećera
- 200 ml vode
- 2 kašike meda
- 10 g praška za pecivo
- 650 g mekog brašna + za razvlačenje
Nadev:
- 1,5 kg jabuka
- 10 kašika šećera
- 1 puna kašika cimeta ili po ukusu
Priprema:
Očistite jabuke, izrendajte na krupno i dodajte šećer, pa stavite da se kuva. Kad budu gotove dodajte cimet i sačekajte da se ohladi. Kad margarin omekša, umutite ga sa šećerom i dodajte med, pa nastavite da mutite.
Nakon toga, dodajte 300g brašna i prašak za pecivo, pa mutite i dodajte drugih 300 grama brašna.
Ako je testo tvrdo, dodajte još 50g brašna i mesite rukom. Masu potom stavite u frižider da stoji oko sat vremena.
Posle toga, jednu polovinu razvucite, namotajte preko oklagije i stavite na pleh pa dodajte sav nadev i prekrijte drugom polovinom testa.
Izbušite viljuškom i stavite da se peče na 180 stepeni oko 40 stepeni. Kad bude gotova, možete posuti prah šećerom i služiti gostima.