Kako napraviti sočne, mekane i ukusne čupavce bez pečenja? Vrlo jednostavno!
Iako su vrlo odomaćeni na našim prostorima, čupavci nisu deo tradicionalne srpske kuhinje niti su, kako to često biva, potekli sa Orijenta.
U pitanju je dezert koji nam je stigao iz Australije , gde je poznat kao lamington kolač, a priča o tome kako su nastali čupavci je vrlo zanimljiva.
Budući da je u pitanju slatkiš popularan u celom svetu, postoji mnogo varjianti recepta za čupavce, pa je tako osmišljen i jedan koji ne zahteva rernu!
Njegova priprema traje kratko, a ukus je jednako božanstven.
Sastojci:
- 1 l mleka
- 180 g šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 60 g kakao praha
- 160 g griza
- 60 g kokosovog brašna
Priprema
U mleko sipajte šećer, griz i kakao, pa kuvajte uz mešanje dok se ne zgusne. Pred sam kraj ubacite vanilin šećer, pa dobro promešajte i sklonite s vatre.
Nakvasite vodom unutrašnjost vatrostalne posude, pa preko sipajte smesu i protresite da se lepo poravna.
Prekrijte providnom folijom i ostavite da odstoji u frižideru oko dva sata.
Zatim izvadite i secite na kocke, pa svaku dobro uvaljajte u kokosovo brašno.
Pogledajte uputstvo za pripremu.