božanstven

PLIŠANA SRCA koja se tope u ustima: CRVENI KOLAČ sa kremastim punjenjem gotov za tili čas (RECEPT)

0

Idealno slatko posluženje za Dan zaljubljenih ili bilo koju drugu posebnu priliku pravi se vrlo jednostavno

Crveni plišani srce-kolač
Crveni plišani srce-kolačfoto: Lazhko Svetlana, Shutterstock

Plišane torte su prave zvezde svečanih trpeza u Americi, gde se obično prave za Božić i Novu godinu, a jednako su popularne i za Dan zaljubljenih.


Kolač inspirisan ovom raskošnom poslasticom veoma je dekorativan, a njegov ukus je božanstven. Sve što je potrebno jeste da odvojite malo vremena i ljubavi i, uz dodatak detalja u obliku srca, dobićete slatkiš koji se pamti. Pored njega, dodatni poklon vam ne treba!

 

Sastojci:


za koru

  • 180 grama brašna
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1 kašičica kakao praha
  • na vrh kašičice soli
  • 60 grama margarina na sobnoj temperaturi
  • 150 grama šećera
  • 120 ml ulja
  • 2 jajeta na sobnoj temperaturi
  • 1 kašika ekstrakta vanile
  • 1/2 kašičice belog sirćeta
  • tečna ili gel crvena boja za hranu
  • 120 ml slatke pavlake


za glazuru

  • 220 grama punomasnog krem sira na sobnoj temperaturi
  • 90 grama margarina
  • 250-300 grama šećera u prahu
  • 1 kašika ekstrakta vanile
  • prstohvat soli

 

Crveni plišani srce-kolač
Crveni plišani srce-kolačfoto: Lazhko Svetlana, Shutterstock

Priprema


Zagrejte rernu na 180 stepeni.


U velikoj činiji pomešajte brašno, sodu bikarbonu, kakao i so, pa sklonite sa strane.


U drugoj činiji pomešajte margarin i šećer, pa ih dobro umutite dok se ne sjedine. Zatim dodajte ulje, žumanca, ekstrakt vanile i sirće i mutite još dva minuta.


Postepeno dodajte suve sastojke, naizmenično sa slatkom pavlakom. Na kraju umutite i željenu količinu crvene boje za hranu, pa mešajte dok se ne sjedini.
Odvojeno umutite belanca dok ne dobijete sneg, pa dodajte u testo.


Pecite oko 20-45 minuta, dok ne bude gotovo. Kad se ohladi, isecite u obliku srca ili na kocke, pa pravite glazuru.

 

Biskvit secite na željene oblike, recimo u obliku srca za Dan zaljubljenih
Biskvit secite na željene oblike, recimo u obliku srca za Dan zaljubljenihfoto: Lazhko Svetlana, Shutterstock

U velikoj posudi mikserom umutite krem sir i margarin dok ne dobijete glatku smesu, pa sipajte i šećer u prahu, ekstrakt vanile i prstohvat soli. Nastavite da mutite dok ne postane kremasto, a ako je glazura previše retka dodajte još šećera, odnosno još soli ako je preslatka. Pazite da bude mekana, a ne tečna.

 

Na komad isečenog biskvita namažite glazuru i preklopite drugim parčetom, kao da pravite sendvič. Ponavljajte dok ne utrošite materijal.


Ostatak glazure stavite preko komada i pospite šarenim mrvicama.

 

 

makonda-tracker