Pravi je dan za ljubavne minjone!
Sastojci:
- 3 jajeta
- 100 g šećera u prahu
- 2-3 kapi ekstrakta vanile
- 100 g prosejanog oštrog brašna
- 40 g otopljenog (rashlađenog) maslaca/putera
Priprema:
1. U manjoj šerpici umutiti jaja i šećer pa staviti nad drugu posudu sa vodom i kuvati na pari.
2. Sve vreme mešati dok smesa ne postane gusta i dok se dobro ne ugreje (kada se izvade viljuške miksera treba da se vide tragovi u smesi).
3. Skloniti i dodati ekstrakt vanile pa mešati dok se masa potpuno ne ohladi.
4. Zatim, postepeno dodavati prosejano brašno i na kraju umešati maslac.
5. Pripremljenu smesu sipati u pleh (30×30 cm) obložen papirom za pečenje, ravnomerno rasporediti i peći u ugrejanoj rerni na 180ºC 20-ak minuta. Izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi desetak minuta a zatim izvaditi i lagano ukloniti papir za pečenje a zatim ostaviti da se potpuno ohladi.
6. Modlom vaditi željene oblike ili iseći na kockice ili pravougaonike pa filovati po želji.
Savet: Testo upotrebiti odmah ili uviti u najlon foliju i čuvati u zamrzivaču do dva meseca.
Glazure za minjone mogu da budu različite, ovo je nekoliko mogućnosti:
Mi vam predlažemo da u klasičnu belu glazuru dodate par kapi crvene boje za kolače i ukrasite ih roze glazurom u znak Dana zaljubljenih!
Bela glazura
Sastojci: 300 g šećera u prahu, 2 belanceta, ½ limuna (sok)
Priprema: Šećer u prahu dobro pomešati sa belancima i sokom od limuna da se dobije glatka smesa bez grudvica. Glazuru naneti na minjone pa sušiti u mlakoj rernu da minjoni dobiju lep sjaj.
Glazura od kafe
Sastojci: 300 g šećera u prahu, 120 ml jake (proceđene) crne kafe
Priprema: Šećer u prahu dobro promešati sa ohlađenom i proceđenom kafom da se dobije fina smesa bez grudvica. Minjone obložiti pripremljenom glazurom i sušiti u mlakoj rerni da dobiju lep sjaj.
Glazura od čokolade
Sastojci: 200 g šećera u prahu, 2 belanceta, 120 g rastopljene čokolade
Priprema: Sve sastojke mutiti nad parom dok smesa ne postane glatka. Po potrebi, dodati nekoliko kapi meda. Vrućom smesom preliti minjone i sušiti u toploj rerni.
Glazura od čokolade sa maslacem
Sastojci: 120 g šećera u prahu, 100 g čokolade, 80 ml vode, 50 g maslaca/putera
Priprema: Šećer, struganu čokoladu i vodu kuvati na umerenoj temperaturi dok smesa ne postane gusta. Ostaviti da se malo prohladi pa dok je glazura još mlaka dodati maslac i sve dobro sjediniti.
Glazura sa pomorandžom
Sastojci: 200 g šećera u prahu, ½ limuna (sok), 1 pomorandža (kora)
Priprema: Šećer, sok od limuna i rendanu koru pomorandže dobro umutiti da se šećer potpuno otopi i smesa sjedini.