recept

NAJBOLJI DESERT ZA DAN ZALJUBLJENIH: Obradujte svog partnera kolačima LJUBAVI

0

Pravi je dan za ljubavne minjone!

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Sastojci:

 

  • 3 jajeta
  • 100 g šećera u prahu
  • 2-3 kapi ekstrakta vanile
  • 100 g prosejanog oštrog brašna
  • 40 g otopljenog (rashlađenog) maslaca/putera

 

Priprema:

 

1. U manjoj šerpici umutiti jaja i šećer pa staviti nad drugu posudu sa vodom i kuvati na pari.


2. Sve vreme mešati dok smesa ne postane gusta i dok se dobro ne ugreje (kada se izvade viljuške miksera treba da se vide tragovi u smesi).


3. Skloniti i dodati ekstrakt vanile pa mešati dok se masa potpuno ne ohladi.


4. Zatim, postepeno dodavati prosejano brašno i na kraju umešati maslac.


5. Pripremljenu smesu sipati u pleh (30×30 cm) obložen papirom za pečenje, ravnomerno rasporediti i peći u ugrejanoj rerni na 180ºC 20-ak minuta. Izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi desetak minuta a zatim izvaditi i lagano ukloniti papir za pečenje a zatim ostaviti da se potpuno ohladi.


6. Modlom vaditi željene oblike ili iseći na kockice ili pravougaonike pa filovati po želji.

 

Savet: Testo upotrebiti odmah ili uviti u najlon foliju i čuvati u zamrzivaču do dva meseca.

 

Glazure za minjone mogu da budu različite, ovo je nekoliko mogućnosti:

 

Mi vam predlažemo da u klasičnu belu glazuru dodate par kapi crvene boje za kolače i ukrasite ih roze glazurom u znak Dana zaljubljenih!

 

Bela glazura

 

Sastojci: 300 g šećera u prahu, 2 belanceta, ½ limuna (sok)

 

Priprema: Šećer u prahu dobro pomešati sa belancima i sokom od limuna da se dobije glatka smesa bez grudvica. Glazuru naneti na minjone pa sušiti u mlakoj rernu da minjoni dobiju lep sjaj.

 

Glazura od kafe

 

Sastojci: 300 g šećera u prahu, 120 ml jake (proceđene) crne kafe

 

Priprema: Šećer u prahu dobro promešati sa ohlađenom i proceđenom kafom da se dobije fina smesa bez grudvica. Minjone obložiti pripremljenom glazurom i sušiti u mlakoj rerni da dobiju lep sjaj.

 

Glazura od čokolade

 

Sastojci: 200 g šećera u prahu, 2 belanceta, 120 g rastopljene čokolade

 

Priprema: Sve sastojke mutiti nad parom dok smesa ne postane glatka. Po potrebi, dodati nekoliko kapi meda. Vrućom smesom preliti minjone i sušiti u toploj rerni.

 

Glazura od čokolade sa maslacem

 

Sastojci: 120 g šećera u prahu, 100 g čokolade, 80 ml vode, 50 g maslaca/putera

 

Priprema: Šećer, struganu čokoladu i vodu kuvati na umerenoj temperaturi dok smesa ne postane gusta. Ostaviti da se malo prohladi pa dok je glazura još mlaka dodati maslac i sve dobro sjediniti.

 

Glazura sa pomorandžom

 

Sastojci: 200 g šećera u prahu, ½ limuna (sok), 1 pomorandža (kora)

 

Priprema: Šećer, sok od limuna i rendanu koru pomorandže dobro umutiti da se šećer potpuno otopi i smesa sjedini.

 

 

makonda-tracker