prste da poližete!

U čemu grešite? 8 trikova uz koje će vaša domaća PICA biti HRSKAVIJA i ukusnija od NAPOLITANSKE

0

Pica je bez ikave dileme jedna od najdražih poslastica ljudi širom sveta, ali svako je priprema na svoj način. 

Pica
Pica foto: MMD MADE MY DREAMS/SHUTTERSTOCK

Danas nam je divan dan, divan dan, našoj pici rođendan! Živela!!!

 

Danas je svetski dan pice. Ne znamo tačno koliko je godina napunila ova dama u godinama, ali smatra se da je nastala negde u 10. veku u Napulju.

 

Ideja za ovu slanu poslasticu se rodila kada su Napolitanci pravili pogaču sa umakom od paradajza i sirom. Ipak, pica u današnjoj formi je nastala 1889. godine, a originalni recept za picu je sadržao umak od paradajza, mocarelu, origano i bosiljak. No, on se menjao od nacije do nacije.

 

Još jedan interesantan podatak je da je najveća pica na svetu napravljena 2005. godine u SAD. Tada je zajedničkim snagama 200 ljudi napravljena pica od 1800 kilograma sira i 317 kg sosa.

 

 

Sad kad smo vam dali mali istorijat kao uvertiru, možemo da pređemo na trikove uz pomoć kojih ćete kod vaše kuće napraviti bolju picu nego što to rade Napolitanci.

 

1. Prethodno zagrejte površinu


Ako želite da vaša pica ima više zanatskog, picerijskog osećaja, najbolje je da je pripremate na prethodno zagrejanoj površini. Za ovo su dostupne mnoge opcije: lim za pečenje, kamen za picu, preokrenuti tiganj od livenog gvožđa, itd. Koristite sve što imate na raspolaganju! Ali obavezno zagrejte svoju površinu u vrućoj rerni najmanje pola sata pre nego što ispečete picu.

2 . Visoka temperatura


Rerne za picu u restoranima mogu biti veoma vruće. Da biste ponovo stvorili taj ukus, važno je da temperatura u rerni bude dovoljno visoka, oko 250 stepeni.

3. Papir

 

Pek-pakir će vašoj pici biti jedan od najboljih prijatelja. Ovako ima mnogo manje nereda, testo se ne lepi, a biće hrskavija.

4 . Iznenadite sa sosom

 

Svako ima svoju formulu za picu
Svako ima svoju formulu za picufoto: Azra H/Shutterstock

Lako je zaglaviti se u kolotečini i posegnuti samo za tipičnim crvenim sosom za picu. Ali postoji mnogo više opcija. Evo samo nekoliko ideja:

 

  • Pesto
  • Salsa
  • Ranč sos
  • Prženi pasulj
  • Barbikju sos
  • Alfredo

 

5. Beli luk & maslinovo ulje

 

Premažite koru mešavinom maslinovog ulja i belog luka. Ovaj trik zaista pojačava ukus pice. Jednostavno sipajte ekstra devičansko maslinovo ulje u posudu i dodajte mleveni beli luk. Zatim, pre nego što dodate bilo koje druge prelive, premažite koru njome, pazeći da na istu nanesete i par komada belog luka

 

6. Hrskava kora

 

Ako želite hrskavu koru, prvo je ispecite! Jednostavno je stavite na prethodno zagrejanu površinu za kuvanje i pecite oko 5 do 8 minuta, ili dok ne počne da rumeni. Izvadite iz rerne, malo ohladite i dodajte prelive na zapečenu stranu.
 

Bonus savet: Možete unapred ispeći nekoliko kora za picu, ohladiti ih i zamrznuti. Onda možete da ih imate pri ruci kada vam se probudi želja za picom!

 

7. Sir

 

Sir može dosta uticati na picu
Sir može dosta uticati na picu foto: Shutterstock/AlexelA

Budite kreativni sa svojim izborom sira, pošto je raznolikost začin života. Mocarela je odlična i sve, ali nema jak ukus. Stvari kao što su parmezan, feta, kozji sir, pa čak i oštar čedar čine picu zanimljivijom. Pokušajte da uparite intenzivniji sir sa mocarelom i vidite da li uživate.

 

8. So & biber

 

Začinite picu solju i biberom. Kao i svako drugo jelo koje kuvate, pica ima dosta koristi od začina. Samo pazite da ne preterate sa solju, pogotovo ako su vam prelivi već prilično slani.

 

 

makonda-tracker