slatki greh

Jednostavno se sprema, ali mora konstantno da se meša: Recept za SUTLIJAŠ sa kojim nema greške

0

Sutlijaš je mnogima omiljena poslastica, a pravi se veoma jednostavno samo što je potrebno malko strpljenja.

Veoma je bitno da sve vreme mešate sutlijaš da vam ne zagori.
Veoma je bitno da sve vreme mešate sutlijaš da vam ne zagori.foto: Shutterstock/Gaus Alex

Iako se većina nas trudi da se hrani zdravo i da ne jede slatkiše, postoje dani i periodi kada jednostavno ne možemo da odolimo.

 

A pogotovo je tako sa svim poslasticama koje nas podsećaju na detinjstvo, kada su svi dezerti bili jednostavni, od samo nekoliko sastojaka, a čiji se ukus nije zaboravljao dugo.

 

Sutlijaš je definitivno jedan od njih. Pravi se od samo nekoliko sastojaka, koje skoro svi imamo u kući u svakom trenutku.

 

Sastojci: 

 

  • 2 dl pirinča
  • 1 l mleka
  • 1 vanilin šećer
  • 8 kašika šećera
  • malo cimeta
  • prstohvat soli

 

Priprema: 

 

Pre svega dobro isprati pirinač u nekoliko voda,a potom ga staviti u šerpu i naliti vodom, tek toliko da bude preliven vodom.

 

Staviti da se kuva i dodati prstohvat soli. 

 

Kada voda provri, smanjiti temperaturu i pomalo dolivati otprilike još jedan decilitar vode. Važno je da stalno mešate varjačom da se ne zalepi za dno šerpe i da ne zagori. 

 

Kada voda uvri, postepeno dodavati mleko, nikako sve odjednom,već malo pomalo. I stalno mešati. Kako pirinač upije mleko, dolivajte.

 

Kada je pirinač skuvan i mleko se zgusnulo, dodajte šećer i vanilin šećer, promešajte još koji minut. 

 

Pre nego što se poslužite, ostavite sutlijaš u poklopljenoj šerpi još desetak minuta da malo odstoji. 

 

Staviti cimet po želji i uživajte.

 

makonda-tracker