Sutlijaš je mnogima omiljena poslastica, a pravi se veoma jednostavno samo što je potrebno malko strpljenja.
Iako se većina nas trudi da se hrani zdravo i da ne jede slatkiše, postoje dani i periodi kada jednostavno ne možemo da odolimo.
A pogotovo je tako sa svim poslasticama koje nas podsećaju na detinjstvo, kada su svi dezerti bili jednostavni, od samo nekoliko sastojaka, a čiji se ukus nije zaboravljao dugo.
Sutlijaš je definitivno jedan od njih. Pravi se od samo nekoliko sastojaka, koje skoro svi imamo u kući u svakom trenutku.
Sastojci:
- 2 dl pirinča
- 1 l mleka
- 1 vanilin šećer
- 8 kašika šećera
- malo cimeta
- prstohvat soli
Priprema:
Pre svega dobro isprati pirinač u nekoliko voda,a potom ga staviti u šerpu i naliti vodom, tek toliko da bude preliven vodom.
Staviti da se kuva i dodati prstohvat soli.
Kada voda provri, smanjiti temperaturu i pomalo dolivati otprilike još jedan decilitar vode. Važno je da stalno mešate varjačom da se ne zalepi za dno šerpe i da ne zagori.
Kada voda uvri, postepeno dodavati mleko, nikako sve odjednom,već malo pomalo. I stalno mešati. Kako pirinač upije mleko, dolivajte.
Kada je pirinač skuvan i mleko se zgusnulo, dodajte šećer i vanilin šećer, promešajte još koji minut.
Pre nego što se poslužite, ostavite sutlijaš u poklopljenoj šerpi još desetak minuta da malo odstoji.
Staviti cimet po želji i uživajte.