Kako se pravi najukusniji čizkejk od čokolade i orašastih plodova po ukusu? Iznenađujuće brzo i lako!
Čizkejk je najpopularniji dezert na bazi sira, a iako postoje složene varijante, osmišljeno je mnogo brzih i jednostavnih recepata.
Ovaj sočni kolač savršen je spoj svežeg sira, obično rikote, maskarponea ili krem-sira, i mekane korice od keksa ili tankog biskvita.
Varijanta koju vam mi danas predstavljamo je upravo čizkejk koji se ne peče, od mlevenog keksa i sa mešavinom sira i čokolade, a njegov ukus se i voli i dugo pamti.
Sastojci:
Za koru
- 100 grama margarina
- 150 grama mlevenog keksa
- 2 kašike kakao praha
- šaka mlevenih lešnika, kikirikija ili oraha
Za fil:
- pola kilograma maskarpone sira
- 300 grama čokolade za kuvanje
- 200 grama šećera u prahu
- 250 ml slatke pavlake
Za dekoraciju
- orašasti plodovi po želji
- topljena čokolada po ukusu
Priprema
Pomešajte otopljeni margarin sa mlevenim keksom i mlevenim orašastim plodovima, pa to utisnite u kalup, prethodno obložen pek-papirom.
Umutite slatku pavlaku dok ne dobijete čvrst šlag, pa dodajte sir i šećer u prahu i nastavite da mutite. Otopite čokoladu na pari, pa dodajte i nju kad se malo prohladi.
Pažljivo promešajte, pa prelijte koru od keksa i margarina.
Pospite seckanim orašastim plodovima i topljenom čokoladom.
Stavite u frižider da se stegne.