Najbolji recept za tiramisu, bez pečenja i previše utrošenog vremena
Tiramisu je dezert koji je najverovatnije prvi put napravljen u Trevizu, u Italiji, 1960. godine, a od tada je uspeo da očara ceo svet!
Mnogi tvrde da je ova poslastica daleko starija i da je pravljena u Sijeni još krajem 17. veka, a neki idu tako daleko da tvrde da ona ima afrodizijačko dejstvo i da se služila u javnim kućama u Trevizu.
Šta god da je slučaj, ovaj brzi dezert od piškota i kremastog fila jedan je od najomiljenijih na svetu jer je njegova priprema jednostavna, ne zahteva mnogo sastojaka i gotova je za tili čas!
Postoje različite varijante tiramisua, a tradicionalni sadrži žumanca i liker, ali ako želite najbržu moguću poslasticu, obavezno probajte ovaj recept.
Sastojci:
- 200 grama piškota
- 200 mililitara kafe
- 500 mililitara slatke pavlake
- 150 grama krem sira
- 2 kašike smeđeg šećera
- 2 kašike kakao praha
- 1 kašika ekstrakta vanile
Priprema
U činiju sipajte šećer (ako nemate smeđi, može i beli), ekstrakt vanile i slatku pavlaku. To dobro umutite mikserom dok ne dobijete gust šlag, pa dodajte neutralni krem sir i nastavite da mutite. Sklonite sa strane.
Obložite kalup pek-papirom.
Potom u jednu posudu sipajte kuvanu kafu, umačite piškote i jednu po jednu ređajte po dnu kalupa. Kad poređate sve, premažite polovinom pripremljene smese od šlaga i sira.
Ponovo umačite piškote i poređajte ih preko, pa namažite još jedan sloj smese od šlaga i sira.
Kad dobro poravnate, odložite u frižider na četiri sata, prekriveno providnom folijom, pa izvadite i preko torte pospite kakao prah.
Prijatno!