ne seče se , već se lomi

Neizostavni deo trpeze za Badnje veče: Najbolji recept za tradicionalnu BADNJAČU

0

Za Božić se pravi česnica, a za Badnje veče posna pogača Badnjača.

Badnjača se priprema na dva načina.
Badnjača se priprema na dva načina.foto: Zoonar GmbH / Alamy / Alamy / Profimedia

Pravoslavni vernici Badnji dan proslavljaju 6. januara.

 

To je praznik kada je cela porodica na okupu i kada ne valja da se izlazi iz kuće.

 

A čitava porodica se okuplja oko trpeze za Badnje veče. Ona treba da bude posna, a među specijalitetima koji su obavezni deo jelovnika za Badnje veče jeste i posna pogača takozvana Badnjača, koja se nikako ne seče već se lomi.

 

Postoje dva načina na koji se pravi Badnjača il Badnjačka pogača: samo od brašna, vode i soli, sa uljem ili bez ili sa kvascem.

U nastavku vam predstavljamo najbolji recept za Badnjaču.

 

Sastojci:

 

  • 400 ml tople vode
  • 1 kašika šećera
  • 10 grama suvog kvasca
  • 1 ravna kašika soli
  • 50 ml + 2 kašike ulja
  • 700 g brašna

 

Priprema:

 

U toploj vodi razmutiti kvasac, malo brašna i šećer i pustiti da se kvasac aktivira. Dodati pola od ukupne količine brašna, ulje i so, pa dobro izmešajte.

 

Smesu dobro umesiti varjačom,da bude fina i glatka. 

Posna pogača koja se pravi za Badnje veče se zove Badnjača ili Badnjačka pogača.
Posna pogača koja se pravi za Badnje veče se zove Badnjača ili Badnjačka pogača.foto: Shutterstock/Elena11

Nakon toga dodavati ostatak brašna, pa nastaviti da mešate varjačom dok ne postane jako gusto.

 

Kada osećate da više ne može da mešate, pređite na mešenje.

 

Pred kraj prelijte smesu sa dve kašike ulja i premesite. Na kraju smesa ne treba da bude lepljiva, ali će biti fino mekano. 

 

Prekijte testo krpom i ostavite da odstoji 60 minuta na toplom mestu. Zatim ga izvadite, malo premesite i rukom zatovrite, okrenite, pa istiskati lagano da se raširi i da bude kao tanka lepinja. 

 

Stavite u pleh i pustite 20 minuta da odstoji. Nakon toga premažite uljem. Zagrejte rernu na 200 stepeni, ostavite pogaču da odstoji dok se rerna ne zagreje. 

 

Peći oko 30 minuta.

 

Nakon što je pečena, isprskajte je sa malo vode, zamotajte u krpu ili blago pouljite i ostavite da miruje do služenja. 

 

makonda-tracker