Za Božić se pravi česnica, a za Badnje veče posna pogača Badnjača.
Pravoslavni vernici Badnji dan proslavljaju 6. januara.
To je praznik kada je cela porodica na okupu i kada ne valja da se izlazi iz kuće.
A čitava porodica se okuplja oko trpeze za Badnje veče. Ona treba da bude posna, a među specijalitetima koji su obavezni deo jelovnika za Badnje veče jeste i posna pogača takozvana Badnjača, koja se nikako ne seče već se lomi.
Postoje dva načina na koji se pravi Badnjača il Badnjačka pogača: samo od brašna, vode i soli, sa uljem ili bez ili sa kvascem.
U nastavku vam predstavljamo najbolji recept za Badnjaču.
Sastojci:
- 400 ml tople vode
- 1 kašika šećera
- 10 grama suvog kvasca
- 1 ravna kašika soli
- 50 ml + 2 kašike ulja
- 700 g brašna
Priprema:
U toploj vodi razmutiti kvasac, malo brašna i šećer i pustiti da se kvasac aktivira. Dodati pola od ukupne količine brašna, ulje i so, pa dobro izmešajte.
Smesu dobro umesiti varjačom,da bude fina i glatka.
Nakon toga dodavati ostatak brašna, pa nastaviti da mešate varjačom dok ne postane jako gusto.
Kada osećate da više ne može da mešate, pređite na mešenje.
Pred kraj prelijte smesu sa dve kašike ulja i premesite. Na kraju smesa ne treba da bude lepljiva, ali će biti fino mekano.
Prekijte testo krpom i ostavite da odstoji 60 minuta na toplom mestu. Zatim ga izvadite, malo premesite i rukom zatovrite, okrenite, pa istiskati lagano da se raširi i da bude kao tanka lepinja.
Stavite u pleh i pustite 20 minuta da odstoji. Nakon toga premažite uljem. Zagrejte rernu na 200 stepeni, ostavite pogaču da odstoji dok se rerna ne zagreje.
Peći oko 30 minuta.
Nakon što je pečena, isprskajte je sa malo vode, zamotajte u krpu ili blago pouljite i ostavite da miruje do služenja.