može slatko, može slano

VASILICA za srpsku Novu godinu ili Mali Božić: 3 najbolja recepta za česnicu koju Srbi prave 14. januara

0

Kako se pravi vasilica, tradicionalna srpska pogača koja se pravi na prvi dan nove godine po julijanskom kalendaru?

Pogača za mali božić ili srpsku novu godinu
Pogača za mali božić ili srpsku novu godinufoto: NAR studio/Shutterstock

Obredni hlebovi zauzimaju veoma važno mesto u srpskoj narodnoj tradiciji i neizostavan su deo obeležavanja najvažnijih praznika, pa je to slučaj i sa prvom danom u godini! Iako se služimo gregorijanskim kalendarom, Srpska pravoslavna crkva i dalje prati julijanski, pa se na prelazu sa 13. na 14. januar proslavlja Mali Božić, odnosno "srpska Nova godina".


To za domaćice znači da 14. januara izjutra prave – vasilicu, posebnu novogodišnju česnicu.


Nazvan vasilica jer se tog datuma proslavlja i spomen na Sv. Vasilija Velikog, ova pogača se u različitim delovima Srbije zove još i vasuljica, maslenica, papuljica, baranica, paprenica, grudvanica...

 

Pogača ima važno mesto u srpskoj narodnoj tradiciji
Pogača ima važno mesto u srpskoj narodnoj tradicijifoto: nada54/Shutterstock

Za pripremu vasilica može da se koristi i kiselo i lisnato testo, a u nekim krajevima priprema se čak i proja.


Ako preferirate slatku varijantu idealno je da ih prelijete medom, a u narodu se one šaraju tako što se napravi manji snop od slame, pa se ona veže crvenim koncem i vrhovima se testo bocka praveći od rupica oblik krsta.


Predstavljamo vam tri jednostavna recepta za pripremu vasilica, a vi nam obavezno javite koji ste odabrali.

 

 

makonda-tracker