tajna je u sosu

Sočne LAZANJE po receptu Gordona Remzija: Zbog ovog mirisa i ukusa imaćete osećaj da ručate na obali Italije (RECEPT)

0

Kako se prave najslasnije domaće lazanje? Čuveni engleski kuvar ima najbolji recept!

Lazanje - jedno od omiljenih italijanskih jela
Lazanje - jedno od omiljenih italijanskih jelafoto: Ungnoi Lookjeab/Shutterstock

Slasne lazanje spadaju u omiljena jela iz regije Emilija-Romanja, a jedu se često i rado širom sveta.


Zato ne čudi što postoji mnogo različitih varijanti ovog jela, a među najpopularnijima je ono koje u svojim restoranima priprema čuveni engleski kuvar Gordon Remzi.


Sastojci

 

Sos od mesa

 

  • 2 kašike maslinovog ulja
  • ½ velike glavice crnog luka
  • 1 velika šargarepa
  • 2 čena belog luka
  • 2 prstohvata sušenog origana
  • 300 grama mlevenog mesa
  • 1 kašika paradajz pirea
  • 1 lovorov list
  • 30ml (2 kašike) crnog vina
  • 400gr seckanog paradajz
  • 50 ml mleka
  • so i sveže samleven crni biber
  • 1 kašika vorčester sosa


Beli sos:

 

  • 25 grama maslaca
  • 25 grama brašna
  • 300 ml mleka
  • prstohvat mlevenog muškatnog oraščića
  • 60 grama sira po izboru
  • 30 grama parmezana za posipanje

 

I još:

 

  • prstohvat origana
  • 6 listova lazanja koje se ne kuvaju

 

Lazanje je potrebno pripremiti u bogatom sosu
Lazanje je potrebno pripremiti u bogatom sosufoto: Slawomir Fajer/Shutterstock

Priprema


Uključite rernu na 200 stepeni da se greje.


U dubokom tiganju zagrejte maslinovo ulje, pa dodajte sitno seckan crni luk i šargarepu, propržite, pa dodajte sitno seckan beli luk.


Mešajte sve vreme kako ne bi zagorelo, pa dodajte prstohvat origana, so i biber i lovorov list, a nakon toga i kašiku vorčester sosa.


Nakon toga stavite mleveno meso, pa sve dobro promešajte i prelijte pireom od paradajza. Pošto se meso proprži, sipajte vino, pa nakon što ispari alkohol, ubacite paradajz sitno seckan na kockice.


Nek se dinsta još tri minuta, pa sipajte mleko, isključite i ostavite sa strane.
Nakon toga pripremate sos: otopite puter u jednoj šerpi, zatim sklonite i dodajte brašno, vratite na tihu do srednju vatru i mešajte sve vreme da ne zagori, pa sipajte 100 ml hladnog mleka i promešajte. Potom sipajte i ostatak mleka uz mešanje, začinite po ukusu, pa ostavite da krčka još dva minuta. Zatim dodajte i sir, pa sklonite s vatre.


Na namazan pleh stavite pola sosa od mesa, lepo rasporedite, pa preklopite testeninom. Zatim prelijte polovinom sosa, pa poređajte ostatak mesa, ponovo prekrijte testeninom i premažite ostatkom sosa.


Onda pospite rendanim parmezanom i origanom, pa pecite dok ne porumeni.

 

 

makonda-tracker