Bajadere su vrsta kolača bez kojih maltene ne može da se zamisli nijedna slava.
Period slavskih i prazničnih trpeza još uvek traje, a maltene neizostavan kolač u čijem ukusu volimo da uživamo jesu bajadere.
Vremenom su se varijante za pravljenje ovog kolača, a mi vam ovom prilikom predstavljamo najbolji recept, po čijim ćete uputstvima dugo spremati ovaj omiljeni kolač.
Sastojci:
- 250 g mlevenog keksa
- 100 gr čokolade za kuvanje + 100 gr čokolade za kuvanje za glazuru
- 200 gr šećera
- 150 gr mlevenih oraha
- 9 kašika vode
- 170 gr maslaca
- malo ulja
Priprema:
U šerpu stavite vodu i šećer i zagrevajte na tihoj vatri dok se šećer potpuno ne otopi.
Potom dodajte maslac, sklonite sa vatre i mešajte dok se ne otopi.
Kada se maslac otopi, dodajte keks i orahe i mešajte dok ne dobijete gustu smesu, koju ćete podeliti na dva dela.
U jedan dodajte otopljenu čokoladu.
Na poslužavnik stavite papir za pečenje i prebacite prvi deo mase (sa čokoladom),pa rukama oblikujte pravougaonik,a onda gornji deo i ivice poravnajte nožem.
Na isti način na njega stavite drugi deo smese.
Da biste napravili glazuru, 100 grama čokolade za kuvanje otopite na pari i u nju dodajte malo ulja.
Kada se čokolada istopi, njom prelijte bajaderu i stavite je u frižider u toku noći da se stegne.
Sutradan je iseckajte na štanglice i uživajte.