njami

Omiljeni sitni kolač mnogih generacija: Najprostiji recept za BAJADERE, odmah napravite DUPLU MERU

0

Bajadere su vrsta kolača bez kojih maltene ne može da se zamisli nijedna slava.

foto: Shutterstock/microstockBA
foto: Shutterstock/microstockBA

Period slavskih i prazničnih trpeza još uvek traje, a maltene neizostavan kolač u čijem ukusu volimo da uživamo jesu bajadere.

 

Vremenom su se varijante za pravljenje ovog kolača, a mi vam ovom prilikom predstavljamo najbolji recept, po čijim ćete uputstvima dugo spremati ovaj omiljeni kolač.

 

Sastojci:

 

  • 250 g mlevenog keksa
  • 100 gr čokolade za kuvanje + 100 gr čokolade za kuvanje za glazuru
  • 200 gr šećera
  • 150 gr mlevenih oraha
  • 9 kašika vode
  • 170 gr maslaca
  • malo ulja


 

Priprema:


U šerpu stavite vodu i šećer i zagrevajte na tihoj vatri dok se šećer potpuno ne otopi.

 

Potom dodajte maslac, sklonite sa vatre i mešajte dok se ne otopi.

 

Kada se maslac otopi, dodajte keks i orahe i mešajte dok ne dobijete gustu smesu, koju ćete podeliti na dva dela.

 

U jedan dodajte otopljenu čokoladu.

 

Na poslužavnik stavite papir za pečenje i prebacite prvi deo mase (sa čokoladom),pa rukama oblikujte pravougaonik,a onda gornji deo i ivice poravnajte nožem.

 

Na isti način na njega stavite drugi deo smese.

 

Da biste napravili glazuru, 100 grama čokolade za kuvanje otopite na pari i u nju dodajte malo ulja.

 

Kada se čokolada istopi, njom prelijte bajaderu i stavite je u frižider u toku noći da se stegne.

 

Sutradan je iseckajte na štanglice i uživajte. 

 

makonda-tracker