obavezno probajte

Najbolja domaća VIŠNJEVAČA: Liker od višanja čarobnog ukusa koji se maltene pravi sam

0

Od svih voćnih likera najčešće se priprema višnjevača, slatko piće čiji se ukus ne zaboravlja, a savršen je za zimske večeri

Detaljno uputstvo za pripremu domaće višnjevače
Detaljno uputstvo za pripremu domaće višnjevačefoto: Yulia Furman/Shutterstock

Liker od višanja, zbog velike količine ove voćke, sadrži nutrijente po kojima je višnja dobro poznata.


Na prvom mestu, tu su vitamini C, A, E i oni iz B kompleksa, a višnje obiluju organskim kiselinama, pektinima, saharozom i mineralima poput cinka, gvožđa, joda, kalijuma, hlorina, fosfora, fluora, hroma, bakra, kobalta, rubidijuma, bora...


Minerali koji se nalaze u višnjama često su oni koje ćete retko naći u drugim namirnicama, a deluju snažno na organizam. Tu je i folna kiselina, koja blagotvorno deluje na zdravlje žene, kao antocijanini, koji daju višnjama crvenu boju i imaju antioksidativni efekat.

 

Priprema višnjevače korak po korak
Priprema višnjevače korak po korakfoto: Igor Normann/Shutterstock

Kako piše medicinska platforma Healthline, u višnjama se nalazi mnogo antioksidanata i jedinjenja sa antizapaljenskim dejstvom. Istraživanje koje su sproveli kineski stručnjaci s Koledža u Guangdžou pokazalo je da način ishrane u kom su zastupljene višnje jača zdravlje srca, dok je studijom naučnika Univerziteta u Kaliforniji otkriveno da povišen unos višanja poboljšava stanje kod žena koje pate od artritisa.


Njihove kolege s engleskog Univerziteta Nortambrija otkrile su da sok od višanja povećava nivo melatonina i poboljšava kvalitet sna.

 

Zato nije ni čudo što mnogi smatraju višnjevaču narodnim lekom, a verovali ili ne u njeno lekovito dejstvo, jedno je sigurno – ukus joj je predivan. Ukoliko probate ovaj recept, dobićete divan napitak u kom se alkohol ne oseća previše, a za sekund će vas ugrejati tokom zime.

 

Višnjevača je omiljeni domaći voćni liker
Višnjevača je omiljeni domaći voćni likerfoto: Alexander Varbenov/Shutterstock

Kako se pravi višnjevača?


Sastojci:

 

  • 2 kilograma višanja
  • 1 kilogram šećera
  • 3 kesice vanilin šećera
  • cimeta po ukusu
  • rakija

 

Priprema


Dobro očistiti višnje, pa ih oprati i ubaciti u veliku teglu kapaciteta tri litra.
Potom ih posuti šećerom, vanilin šećerom i cimetom, pa preliti rakijom. Ako procenite da je potrebno , dodajte još šećera.


Ostaviti teglu da stoji na svetlosti, idealno na suncu, 40 dana, a povremeno je snažno promućkati.


Potom procediti i sipati u staklene flaše.

 

 

makonda-tracker