Sočne crvne višnje uveliko se mogu naći u dvorištima ili na pijacama
Upravo sada je pravo vreme da napravite čuveni žuti kolač od višanja u kojem uživaju sve generacije.
Njega su od davnina naše bake spremale tokom leta, jer osvežava, zasitan je i brzo se sprema.
Višnje su veoma zdrave, a njihova kiselost je idealna za tople letnje dane. Ukoliko i vi volite da se posle ručka zasladite poslasticom koja nije prezahtevna za pripremu ovo je pravi kolač za vas.
Potrebno je:
- 5 jaja
- 180 g šećera
- 130 g brašna
- 1 kaščica praška za pecivo
- 400 g višanja
Priprema:
Cela jaja umutite mikserom da dobijete gustu penu, potom dok još mutite lagano dodajte šećer.
Brašno pomešajte sa praškom za pecivo, potom ubacite u smesu i ručno mešajte da dobijete glatku smesu.
Testo prelijte u pleh koji ste obložili sa papirom za pečenje.
Odozgo poređajte višnje bez koštica.Pecite u rerni na 180 C nekih 25 minuta.
Po želji ga nakon pečenja pospite šećerom u prahu.