eksplozija ukusa

Kremasta čarolija s ukusom višanja: Talasi Dunava — nemački slatkiš koji su Jugosloveni OBOŽAVALI (RECEPT)

0

Ako obožavate višnje i starinske poslastice, ova će vam biti omiljena

foto: fotocute / Alamy / Alamy / Profimedia
foto: fotocute / Alamy / Alamy / Profimedia

Talasi Dunava — Donauwelle — tradicionalna je torta koja je obožavana u Austriji i Nemačkoj, ali je pre mnogo godina Dunavom stigla na naše prostore i ušetala u srca sladokusaca.

 

Generacije sladokusaca uživale su u bogatoj mešavini višanja i mekanog mramornog biskvita, koji se zapravo priprema lakše nego što deluje na prvi pogled.

 

Sastojci


Za biskvit:

 

  • 6 jaja
  • 250 grama brašna
  • 2 kašike kakaoa
  • 250 grama putera
  • 150 grama šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 150 mililitara mleka
  • 1 kesica praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 2 kašike mleka
  • 300 grama višanja

 

Za fil:

 

  • 750 mililitara mleka
  • 2 kesice pudinga od vanile
  • 4 kašike šećera
  • 200 grama putera
  • šećer u prahu

 

Za glazura:

 

  • 200 grama tamne čokolade
  • 4 kašike ulja

 

 

Priprema


Odvojte belanca od žumanaca, pa ih umutite u čvrst sneg.


Odvojeno umutite puter, šećer i vanilin šećer, pa dodajte jedno po jedno žumance. Dodajte brašno pomešano s praškom za pecivo, pa mleko. Zatim postepeno ovu smesu dodajte belancima, uz lagano mešanje. Kada dobijete kompaktnu smesu, odvojte jednu trećinu u posebnu posudu.


Ostalo izlijte u pleh, obložen pek-papirom ili podmazan.


U preostalu trećinu dodajte kakao, pa promešajte. Kašikom pažljivo na više mesta sipajte ovu tamnu smesu preko svetlog dela biskvita u plehu.
Potom poređajte dobro oceđene višnje, pa ih nežno utisnite u biskvit.
Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko pola sata.


Dok se peče, spremite fil.


Pomešajte sadržaj kesica pudinga s vanilinim šećerom. Od hladnog mleka odvojte 12 kašika mleka, pa dodajte i sve dobro promešajte dok ne nestanu grudvice. Ostatak mleka skuvajte, pa sklonite s vatre, sipajte ovu smesu, vratite na vatru i mešajte na srednjoj temperaturi dok se ne zgusne, oko dva minuta. Prekrijte prijanjajućom folijom (da se ne napravi korica) i ostavite da se hladi.


Mikserom umutite maslac na sobnoj temperaturi, pa u to dodavati kašikom ohlađen fil. Namazati na biskvit i poravnati.


Na srednjoj vatri zagrejte ulje i mleko, u koje ste narendali čokoladu. Mešajte sve vreme dok se čokolada ne otopi i svi sastojci ne spoje. Kad se otopljena čokolada malo ohladi, rasporediti preko fila.


Odložiti u frižider da se stegne preko noći.

 

 

makonda-tracker