Kung pao piletina

Eksplozija ukusa - stomak stalno traži još: Naučite recept za najuksuniju kinesku hranu sad, a zahvalite nam posle

0

Ovo je neverovatno zarazna hrana sa kombinacijom slanog, slatkog i začinjenog ukusa.

Kung Pao piletina
Kung Pao piletinafoto: JANERIK HENRIKSSON Archive: AFP Profimedia

Mnogo ljudi u Srbiji uživa u čarima kineske kuhinje, ali veoma retko poslastice iz ove zemlje sprema kod kuće. Naše porodice se uglavnom odlučuju da ovakve stvari poruče ili odu do nekog restorana da probaju, dok na kućnoj trpezi uglavnom imaju neke domaće tradicionalne specijalitete.

 

Najčešćše je tako pošto u stratu u glavi imate stav da domaću kuhinju već dobro poznajete, dok ćete na nešto drugo izgubiti dodatno vreme da biste ga spremili kako treba.

 

Međutim, kod Kung Pao piletine stvari ne stoje baš tako, pošto je zaista neverovatno ukusna, a šansa da omanete prilikom pripreme je jao mala. Uostalom pogledajte recept, pa zaključite sami.

 

 

Način pripreme

 

 

1. Napraviti marinadu od vina, soja sosa, ulja od susama i kašike skroba razmućenog u malo vode. U marinadu staviti komade piletine, dobro promešati, staviti u frižider da se hladi 30 minuta.

 

2. Sos: U posudi pomešati vino, soja sos, ulje od susama, sirće, đumbir, biber, smeđi šećer i skrob razmućen u malo vode. Dodati beli luk, mladi luk i kikiriki. Presuti u kaserolu i na umerenoj vatri uz stalno mešanje krčkati nekoliko minuta dok se ne zgusne. Po potrebi dodati malo vode da se sos razblaži. Skloniti sa vatre.

 

3. Zagrejati tiganj sa malo ulja, izvaditi piletinu iz marinade i pržiti je nekoliko minuta. Dodati povrće, pa nastaviti prženje još nekoliko minuta. Dodati sos, promešati tako da sos ravnomerno prekrije povrće i piletinu.

 

4. Servirati uz kuvani pirinač.

 

 

Neophodni sastojci:

 

 

Pileći file 0.5 kg

 

Kineski mix povrća

 

Ulje za prženje

 

Dve kašike belog vina

 

Dve kašike soja sosa

 

Četiri kašike ulja od susama

 

Dve kašike skroba

 

Dve kašike belog vina

 

Jedna kašika smeđeg šećera

 

Kašika sirćeta

 

Pola kašičice đumbira u prahu

 

Pola kašičice bibera

 

Pola kašike ljute paprike

 

Šest čenova belog luka

 

Pečeni kikiriki 100 gr

 

Četiri mlada luka

 

 

makonda-tracker