Najbolji recept za sočni domaći kuglof preliven čokoladnom glazurom, idealno slatko posluženje za Novu godinu i Božić
Kuglof je jedan od najstarijih "modeliranih kolača" na vetu, najpopularniji na prostoru Evrope, ali je zbog iseljavanja u Ameriku i tamo stekao mnogo ljubitelja.
Recepti se razlikuju, a ovaj kolač najčešće se pravi u danima novogodišnjih i božićnih praznika, kada je svojim atraktivnim izgledom vrlo zgodan za dekorativnu i ujedno slasnu trpezu.
U poslednje vreme mogu se naći i ukusne slane varijante kuglofa, ali ništa ne može da nadmači sočni kuglof sa čokoladnom glazurom.
Sastojci:
- 3 jajeta
- šolja kisele pavlake
- šolja mleka
- šolja kakao praha
- šolja brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- šolja šećera
- šolja kokosovog brašna
- pola šolje ulja
- 100 grama čokolade za preliv
Priprema
Umutite dobro jaja sa uljem, šećerom i kiselom pavlakom, pa postepeno dodajte mleko, brašno prethodno pomešano s praškom za pecivo i kakaoom i na kraju dodajte kokosovo brašno, sve vreme mešajući.
Kada dobijete homogenu smesu, sipajte u podmazan kalup za kuglof, pa pecite oko sat vremena u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.
Kad se prohladi, prelijte čokoladom otopljenom s jednim kašikom ulja.