Zvali ih galete, bakin kolač ili vafli, jedno je sigurno – ovaj kolač je poslastica koja je osvojila svet!
Veruje se da ovaj dezert potiče još iz antičkog doba, kada su stari Grci pravili slatke hlebiće, dok se prvi put reč "vafl" pojavljuje u engleskom 1725. godine, izvedeno iz holandske reči wafel.
U svakom slučaju, ovaj obožavani brzi slatkiš toliko je omiljen na svaim meridijanima da ima mnogo verzija i imena, a kod nas je popularan kao bakin kolač i obično se priprema na sledeći način.
Sastojci:
- 3 čaše brašna
- 3 cela jajeta
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 čaša šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- sok od pola limuna
- 1 čaša mleka
- 1 čaša ulja
Priprema
Pomešajte brašno, prašak za pecivo, šećer i vanilin šećer, pa im dodajte mokre sastojke: mleko, ulje, limunov sok i jaja. Sve dobro promešajte, dok ne dobijete homogenu smesu.
Zagrejan pekač blago podmažite, pa kutlačom sipajte željenu količnu smese na sredinu pekača.
Poklopite i pecite najmanje dva minuta.
Ponavljajte sve dok ne potrošite kompletan materijal.
Služite uz šlag, bobičasto voće, domaći džem, kugle sladoleda, puding...