Zvali ih galete, bakin kolač ili vafli, jedno je sigurno – ovaj kolač je poslastica koja je osvojila svet!
![foto: Alena Haurylik/Shutterstock](/data/images/2022/11/30/11/349810_bakinkolacgaletevaflshutterstock-272431175_ff.jpg?ver=1669804355)
Veruje se da ovaj dezert potiče još iz antičkog doba, kada su stari Grci pravili slatke hlebiće, dok se prvi put reč "vafl" pojavljuje u engleskom 1725. godine, izvedeno iz holandske reči wafel.
U svakom slučaju, ovaj obožavani brzi slatkiš toliko je omiljen na svaim meridijanima da ima mnogo verzija i imena, a kod nas je popularan kao bakin kolač i obično se priprema na sledeći način.
Sastojci:
- 3 čaše brašna
- 3 cela jajeta
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 čaša šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- sok od pola limuna
- 1 čaša mleka
- 1 čaša ulja
![Bakin kolač, Galete, Vafl, Vafli](/data/images/2022/11/30/11/349811_vaflbakinkolacgaleteshutterstock-1976018999_ff.jpg?ver=1669804467)
Priprema
Pomešajte brašno, prašak za pecivo, šećer i vanilin šećer, pa im dodajte mokre sastojke: mleko, ulje, limunov sok i jaja. Sve dobro promešajte, dok ne dobijete homogenu smesu.
Zagrejan pekač blago podmažite, pa kutlačom sipajte željenu količnu smese na sredinu pekača.
Poklopite i pecite najmanje dva minuta.
Ponavljajte sve dok ne potrošite kompletan materijal.
Služite uz šlag, bobičasto voće, domaći džem, kugle sladoleda, puding...