Novogodišnji i božićni praznici se bliže, a s njima i brojni recepti za raskošne trpeze.
Jedna od onih svečanih večera je svakako uz pečenje, koje je omiljeno celoj naciji, a ukoliko mislite da je nemoguće napraviti ga kod kuće, u stanu, varate se.
Savršeno pečenje iz rerne možete napraviti sa jako malo truda, a svi vaši ukućani će biti oduševljeni.
Sastojci:
Komad svinjske plećke sa kožicom od oko 3 kilograma
3 kašike soli
2 kašike bibera
Maslinovo ulje
Priprema:
Uzmite ubrus i meso dobro istapkajte kako biste ga osušili. Kuvari svinjsku plećku ostave preko noći u frižideru, nepokrivenu, jer frižider izvuče vlagu iz mesa. Čak i sat vremena u frižideru će napraviti razliku!
Rernu zagrejte na 220 stepeni, a svinjetinu začinite sa strane gde nije kožica, pospite trećinom soli i pobiberite.
Potom okrenite meso, kožicu zarežite po želji i dobro namažite maslinovim uljem. Ovo se popularno naziva i masaža mesa, potom posolite svaki delić tako što ćete dodatno utrljavati rukama.
Stavite meso u pleh, sipajte malo vode okolo i smanjite rernu na 160 stepeni. Pecite dva i po sata, ali ovo vreme će biti izdeljeno na tri dela. Pecite najpre sat i po vremena, pa proverite da li je sva voda isparila. Ako jeste, dolijte još oko decilitar.
Potom pecite meso još sat vremena, a onda rernu pojačajte na 240 stepeni i onda pecite još pola sata. Pečeno meso izvadite iz rerne i ovlaš pokrijte folijom i tako ostavite oko 20 minuta.
Uživajte u najsočnijem i najmekanijem pečenju.