recept

Hrskava kožica, a meso MEKANO i SOČNO: Najlepše pečenje iz rerne UZ NEKOLIKO TRIKOVA koje ćete odmah zavoleti

0

Novogodišnji i božićni praznici se bliže, a s njima i brojni recepti za raskošne trpeze.

Pečenje
Pečenjefoto: from my point of view/Shutterstock

Jedna od onih svečanih večera je svakako uz pečenje, koje je omiljeno celoj naciji, a ukoliko mislite da je nemoguće napraviti ga kod kuće, u stanu, varate se.

 

Savršeno pečenje iz rerne možete napraviti sa jako malo truda, a svi vaši ukućani će biti oduševljeni.

 

Sastojci:


Komad svinjske plećke sa kožicom od oko 3 kilograma
3 kašike soli
2 kašike bibera

Maslinovo ulje

Priprema:

 

Uzmite ubrus i meso dobro istapkajte kako biste ga osušili. Kuvari svinjsku plećku ostave preko noći u frižideru, nepokrivenu, jer frižider izvuče vlagu iz mesa. Čak i sat vremena u frižideru će napraviti razliku!

 

Rernu zagrejte na 220 stepeni, a svinjetinu začinite sa strane gde nije kožica, pospite trećinom soli i pobiberite. 

 

Potom okrenite meso, kožicu zarežite po želji i dobro namažite maslinovim uljem. Ovo se popularno naziva i masaža mesa, potom posolite svaki delić tako što ćete dodatno utrljavati rukama.

 

Stavite meso u pleh, sipajte malo vode okolo i smanjite rernu na 160 stepeni. Pecite dva i po sata, ali ovo vreme će biti izdeljeno na tri dela. Pecite najpre sat i po vremena, pa proverite da li je sva voda isparila. Ako jeste, dolijte još oko decilitar.

 

Potom pecite meso još sat vremena, a onda rernu pojačajte na 240 stepeni i onda pecite još pola sata. Pečeno meso izvadite iz rerne i ovlaš pokrijte folijom i tako ostavite oko 20 minuta.

 

Uživajte u najsočnijem i najmekanijem pečenju.

 

 

makonda-tracker