Ona je najbolja i najlepša čokoladna torta, a sigurni smo da ne postoji osoba koja je ne obožava.
Reforma torta je definitivno kraljica svake trpeze. Ova čokoladna poslastica nije komplikovana za spremanje, ali je tačno da zahteva malo više vremena.
Poznato je da je reforma jedna od prvih torti koje svaki početnik nauči da pravi, jer ona je nezaobilazni deo svakog srpskog slavlja. Ona se služi i u restoranima, međutim svako ima drugačiji recept, a samo je jedan onaj pravi, starinski.
Sastojci:
Za koru:
- 14 belanaca
- 400 g mlevenih oraha
- 400 g šećera
- 4 kašike brašna
Za fil:
- 14 žumanaca
- 14 kašika šećera
- 150 g čokolade
- 250 g putera
Priprema:
Umutite belanca u koja ćete postepeno dodato šećer, potom dodajte orahe i brašno, pa polako promešajte.
Pola smese sipajte u pleh koji ste obložili pek papirom i poravnajte. Pecite na 200°C oko 20 minuta. Izvadite koru iz pleha, pokrijte je krpom da se ne suši i stavite drugi pek papir i sipajte preostalu smesu. Opet poravnajte i pecite na 200°C oko 20 minuta. Obe kore presecite na 2 dela.
Fil pravite tako što sjedinite žumanca i šećer, pa kuvajte na pari uz stalno mešanje. Dodajte čokoladu i mešajte dok se ne otopi. Kada je gotovo, sklonite fil sa šporeta i pokrijte folijom, pa pustite da se hladi na sobnoj temperaturi.
Nakon toga, dodajte puter koji ste otopili na sobnoj temperaturi i dobro umutite, pa zatim ređajte kore, pa fil, sve dok ne potrošite. Poslednji red treba da bude fil i ako želite pospite mlevenim orasima.