Ukusno testo punjeno sirom idealno je za doručak, večeru ili kao prilog uz neki lagani ručak
Ukoliko često žudite za ukusnim specijalitetima poput bućkavaca, uštipaka, kiflica ove seljačke mekike će vas sigurno oduševiti.
One mogu da se pune mocarelom u kombinaciji sa edamerom, ali ako nemate te vrste sira možete staviti ono što se nađe u vašem frižideru.
Sve što vam je potrebno je malo vremena, a rezultat će vas oduševiti.
Sastojci:
- 500 gr mekog brašna
- 1 kašika šećera
- kesica suvog kvasca
- 1 kašika soli
- 50 ml ulja
- 300 ml vode
- sir za punjenje
Priprema:
U posudu staviti brašno, dodati šećer i kvasac pa promešati. Zatim dodati so, skoro svo ulje i naliti vodu. U početku mešajte varjačom, a kasnije rukom umestite testo.
Testo treba da bude lepljivo. Potom ga pospite sa još malo brašna i premesite. Nakon toga ostatak ulja prelijte preko testa, malo premesite još jednom i ostavite da narasta oko sat vremena na toplom mestu.
Nadošlo testo sa malo brašna premesiti, pa podeliti na 10 delova. Svaki deo oblikovati u lopticu.
Dok testo odmara pripremite nadev. Sir izdrobite kako biste ga lakše rasporedili posle po mekiki.
Svaku lopticu razvući tanko, na prečnik 20 – 25cm i na jednu stranu staviti nadev. Preklopiti drugom stranom i pritisnuti krajeve vodeći računa da ne budu predebeli.
Postupak ponoviti sa svim lopticama, a potom ih ostavite pokrivene da stoje dok vi pripremite ulje i dok se tiganj zagreje. Pecite na tihoj vatri sa obe strane u malo ulja.
Potrebno je peći ih oko 5 minuta uz povremeno okretanje. Nakon što su gotove stavite ih na papirni ubrus i kad se malo prohlade poslužite uz ajvar, čvarke ili neku drugu domaću pikanteriju.