PETA PO VELIČINI SLAVA

Na Mitrovdan mnogi čine VELIKU GREŠKU: Od vremena zavisi kakva će biti ZIMA, a ovaj običaj NIKAKO ne smete da IZOSTAVITE

0

Mitrovdan je u crkvenom kalendaru obeležen crvenim slovom i peta je po veličini krsna slava 

foto: Shutterstock / Profimedia
foto: Shutterstock / Profimedia

Pravoslavni vernici i crkva sutra, 8. novembra obeležavaju krsnu slavu Sv. Dimitrija, u narodu poznatijeg kao Mitrovdan.

 

Praznik Svetog velikomučenika Dimitrija je nepokretni ili stajaći praznik, što znači da je uvek istog datuma, odnosno 8. novembra po gregorijanskom (novom) ili 26. oktobra po julijanskom kalendaru.

 

 

Mitrovdan je pravoslavni praznik posvećen Dimitriju Solunskom, antičkom zapovedniku Soluna, koji je stradao zbog širenja hrišćanstva.

 

U srpskom narodu je ustaljen bio običaj da se na Mitrovdan otpuštaju sluge kojima je istekao ugovor i iznajmljuju novi. Ovaj dan je legendaran i po tome što su se hajduci tada rastajali da bi negde prezimili zimu i ponovo se sastali o Đurđevu danu sledeće godine.

 

Narodna verovanja 

Godinama unazad vernici smatraju da se do Mitrovdana moraju završiti svi veliki poslovi. Ovo se naročito odnosi na radove u polju i druge stvari koje se rade na otvorenom.

 

slava, slavski kolač, Pravoslavlje, Pravoslavni običaji
foto: Shutterstock

 

Iako ga mnogi slave kao krsnu slavu ovo nije praznik kada se primaju gosti. Kako nalažu narodni običaji, uoči Mitrovdana treba da je svako kod svoje kuće, jer ko tada ne bude u svom domu, taj će se preko cele godine noćivati po tuđim kućama.

 

Ono što je još u narodu ustaljeno jeste verovanje koje se tiče toga da se na Mitrovdan određuje kakva će biti zima.  Ako je dan sunčan, navodno će zima biti blaga, sa malo izuzetno hladnih dana. Ako na Mitrovdan padne sneg, vdruje se da će se zadržati sve do aprila.

 

 

 

makonda-tracker