PRSTE DA POLIŽEŠ

Šupljikave, vazdušaste i zasitne: Tradicionalne mekike uz OVAJ jedan sastojak će postati vaš omiljeni doručak (RECEPT)

0

Mekike su idealno rešenje za doručak koji će vas dugo držati sitim.

foto: GK1982/Shutterstock
foto: GK1982/Shutterstock

Tradicionalne mekike nema ko ne voli, on vas vraćaju u detinjstvo, a zbog ukusa im se uvek vraćate iznova.

 

Postoje razni načini za njihovo spremanje, a i bezbroj mogućnosti za filovanje, međutim mekike sa susamom definitivno niste probali i ne znate šta propuštate.

Sastojci:

 

  • 500 ml vode
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašika soli
  • 40 gr svežeg ili 10 gr suvog kvasca
  • 50 ml ulja
  • oko 1 kg mekog brašna
  • 100 ml mleka
  • 100 gr susama ( može i kombinacija sa lanom )
  • još nam je potrebno i ulje za prženje

 

Priprema:

 

U toploj vodi pomešajte kvasac i šećer, pa ostavite na deset minuta. Za to vreme pripremajte ostale sastojke. U vodu i kvasac sipajte oko 500 grama brašna, dodajte skoro svo ulje i sve dobro varjačom izmešajte.

 

Polako se u smesu dodaje brašno i sve zajedno mešajte i mesite dok ne dobijete jedinstveno testo koje se ne lepi.

 

Testo
foto: Africa Studio/Shutterstock

Dobijenu smesu premažite malim ostatkom ulja i ponovo premesite testo kako bi upilo sve. Na kraju testo podelite na osam ili deset delova, po izboru. Formirajte loptice i stavite na površinu posutu brašnom, pa prekrijte krpom i ostavite oko pola sata da stoji.

 

Nakon toga, svaku lopticu umočite u mleko i na kraju uvaljajte u susam. Tako pripremljene loptice razvucite na malu debljinu i isecite testo na šest jednakih delova. Postupak ponovite sa svim lopticama i pecite vaše mekike u vrelom ulju dok ne dobiju zlatnu boju.

 

 

makonda-tracker