Ako volite domaće torte koje nisu komplikovane za pravljenje ova torta je kao stvorena za vas
Kada su slatkiši u pitanju mnogi će se složiti da su torte ipak kraljice među svim slatkim pikanterijama.
Osim što su najčešće kremaste i izdašne, torte su odlične za sve prilike. U njima se može napraviti takav spoj ukusa kojem jednostavno niko ne može da odoli.
Evo šta je potrebno za ovu fenomenalnu poslasticu.
Kora:
- 10 belanaca
- 500 g šećera
- 1 kašika sirćeta
Priprema:
Penasto umutiti jaja uz postepeno dodavanje šećera i na kraju dodati sirće i još domutiti. Sipati u podmazan pleh i peći oko 45 minuta.
Fil:
- 1 l mleka
- 200 g šećera
- 10 žumanaca
- 5 kašika brašna
- 5 kašika gustina
- 1 puding od vanile
- 1 margarin
- 100 g šlaga
i još:
- 250 g mlevenog keksa
- 50 g čokolade
- 15 čokoladnih bananica
Priprema:
U litar mleka sipati 200 g šećera da provri. Posebno umutiti žumanca, vrašno i gustin sa 1 pudingom od vanile koji je rastvoren u malo mleka (odvojite 100ml od onog 1 litra). Nakon što ste umutili sipajte u vruće mleko i skuvajte fil kao kada kuvate puding.
Nakon što se skuvalo ostavite da se ohladi, pa dodajte jedan umućen margarin i 100 g šlaga.
Fil podeliti u dva jednaka dela. U jedan staviti mleveni keks i čokoladu, a u drugi iseckane krem bananice.
Filovanje:
Kora, prvi deo fila, drugi deo fila, odozgo šlag ili glazura po vašoj želji.