mali saveti

OVO MORATE ZNATI: 3 trika sa TESTOM koja će svakoj domaćici odlično poslužiti

0

Zima je pravo vreme za pečenje kolačića, medenjaka i hleba, a ova tri trika za testo morate da znate!

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Nekad se testo lepi, nekada se ne može odvojiti od radne površine... Postoje tri trika sa kojima će sve ubuduće biti lakše!

 

1. Brašno po radnoj površini

 

Mnogi pobrašnjave samo glatku površinu na kojoj se nalazi testo. Kad prelazite po testu oklagijom, često se testo zalepi za nju, pa ne ispadne glatko. Kako biste to sprečili, uvek pobrašnjavite i oklagiju.

2. Prhko testo razvucite u providnoj foliji

 

Prhko testo ima dosta maslaca, pa se često lepi i za dobro pobrašnjenu radnu površinu. Kako ga ne biste morali guliti sa radne ploče, postoji jedan jednostavan trik: stavite ga u prozirnu foliju.

 

Prvo stavite na radnu površinu sloj folije, onda na to testo, pa ga prekrijte još jednim slojem folije. Tada ćete ga izvaljati bez problema i potom napraviti ukusne kolačiće.

 

3. Kako pravougaono razvući testo

 

Za većinu božićnih kolačića je dovoljno okruglo izvaljati testo. Međutim, za neke kolače, poput pužića s cimetom, potrebno je testo izvaljano u oblik pravouganika.

 

Ako ste s time do sad imali problema, ovo je sjajan trik: nožem urežite u kuglu od testa X, slobodno negde do sredine. Tako će nastati četiri vrha. Uzmite ih i „otklopite“ testo, povucite uglove "prema spolja". Dobićete četvorougaoni osnovni oblik po kojem možete izvaljati testo.
 

 

makonda-tracker