RECEPT

Hrskavi, ukusni i jeftini: Slani štapići sa šunkom bolji od onih iz pekare, vaš savršeni lagani doručak

0

Sigurno vrlo često otrčite u najbližu pekaru i uzmete doručak, a ne znate koliko lako možete napraviti sve što kupite tamo.

foto:  Crafty Hands/YouTube Printscreen
foto: Crafty Hands/YouTube Printscreen

Lisnati štapići sa sirom su jedno od najboljih rešenja za doručak, a ukoliko ih napravite po ovom receptu, sigurno će biti ukusnije od svih koje ste dosad jeli u pekari.

 

Prave se brzo i jednostavno, a možda vam prvi put neće ispasti lepi na oko, međutim, ukus je tu da sve zaboravite.

Sastojci:

 

200ml toplog mleka
100ml tople vode
50ml ulja
2 kašičice kvasca ili 20g svežeg
1 kašičica soli
2 kašičice šećera
450-500g brašna
150g margarina


Za punjenje:


200g domaćeg punomasnog sira
100g šunke
2 kašike kecapa
1 belance(žumance ostavimo da premazemo stapice)
1 kašika ulja

 

Za posipanje:

 

susam i lan

 

Priprema:

 

Mleko i vodu pomesamo, pa dodamo 2 kašičice šećera, kvasac i 3 kašičice brašna, pa ostavimo da kvasac nadođe. U nadošao kvasac dodamo ulje, malo brašna, so, mesimo uz postepeno dodavanje brašna. Testo treba biti mekano. Ostavimo ga na toplom da naraste. Naraslo testo razviti u veliku koru.

 

Na sredinu kore stavite tacnu i testo isecite na 6-7 delova. Pomerite tacnu, a na sredinu gde je tacna bila premažite margarinom koru, prebacite jedan isečeni kraj preko margarina, opet namažite margarin, prebacite sledeći kraj I tako dok svaki deo kore, tj.kraj ne premažete. Poslednji deo ne mažemo margarinom.

 

Slani štapići
foto: Instagram/printscreen

Opet razviti veliku koru,na sredinu stavite kečap, rendani sir pomešan sa 1 belancetom i rendanu šunku preko, lepo rasporedite. Krajeve preklopite ka sredini, prstima stisnite da fil ne bi iscureo, rukom oblikovati pravougaonik I malo razviti da bude jednako svuda. Seći trake na oko 2cm, jedan kraj uvijati na levo drugi na desno par puta. Ređajte u pleh obložen papirom za pečenje.

 

Ostaviti ih da narastu dok se rerna zagreje. Žumance umutite sa 1 kašikom ulja i premažite štapiće, pospite ih susamom I lanom. Peći na 200stepeni 20min.

 

 

makonda-tracker