Domaća pogača je zasigurno najlepše što može da vas sačeka ujutru na stolu i obraduje, a još ako je punjena sirom, vratiće vas u detinjstvo i bezbrižne dane.
Pogača uvek i svakoga vraća u prošlost i skoro da i ne postoji osoba koja ne voli da je jede. Domaća hrana je uvek neprevaziđena, bez obzira na broj lepih restorana i mogućnost da ih posećujete.
Domaća pogača punjena sirom ili cvet pogača je nezaobilazni deo i svečane trpeze, kada može da upotpuni vaše jelo, a možete je jesti i samu za sebe, s obzirom da je jako zasitna.
Sastojci:
- 20 g kvasca
- 1 kašika šećera
- 300 ml toplog mleka
- 40 ml maslinovog ulja
- 1 jaje
- 1 belance
- 700 g brašna
- pola kašičice soli
- 150 g tvrdog sira
- 1 kašika susama
- 1 žumance
Priprema:
Odvojte jednu činiju u koju ćete staviti kvasac, šećer, toplo mleko, ulje, jedno celo jaje, jedno belance, pa sve zajedno mešajte dok se kvasac ne istopi i ne dobijete jedinstvenu smesu. Zatim sipajte brašno i so, pa zamesite testo.
Testo pokrijte providnom folijom i ostavite dva sata da nadođe. Kad naraste, testo stavite na radnu površinu koju ste prekrili brašnom, pa još jednom premeseite i podelite na dva dela. Razvucite oklagijom što tanje, pa svuda po testu pospite izmrvljen sir. Zamotajte tako da dobijete rolat, pa ga nožem isecite na komade širine oko 3 cm.
Ređajte u pleh za pečenje, a kompletan postupak ponovite i sa drugom polovinom testa, pa pokrijte krpom i ostavite da stoji još 25 minuta. Razmutite žumance i premažite pogaču, a po želji pospite susamom.
Pecite u rerni na 200 stepeni oko pola sata.