PRSTE DA POLIŽEŠ

Vazdušasto, zasitno i vraća u detinjstvo: Domaća pogača punjena sirom po starom receptu koji će svi tražiti

0

Domaća pogača je zasigurno najlepše što može da vas sačeka ujutru na stolu i obraduje, a još ako je punjena sirom, vratiće vas u detinjstvo i bezbrižne dane.

foto: Bakina kuhinja
foto: Bakina kuhinja

Pogača uvek i svakoga vraća u prošlost i skoro da i ne postoji osoba koja ne voli da je jede. Domaća hrana je uvek neprevaziđena, bez obzira na broj lepih restorana i mogućnost da ih posećujete.

 

Domaća pogača punjena sirom ili cvet pogača je nezaobilazni deo i svečane trpeze, kada može da upotpuni vaše jelo, a možete je jesti i samu za sebe, s obzirom da je jako zasitna.

Sastojci:

 

  • 20 g kvasca
  • 1 kašika šećera
  • 300 ml toplog mleka
  • 40 ml maslinovog ulja
  • 1 jaje
  • 1 belance
  • 700 g brašna
  • pola kašičice soli
  • 150 g tvrdog sira
  • 1 kašika susama
  • 1 žumance

 

Priprema:

 

Odvojte jednu činiju u koju ćete staviti kvasac, šećer, toplo mleko, ulje, jedno celo jaje, jedno belance, pa sve zajedno mešajte dok se kvasac ne istopi i ne dobijete jedinstvenu smesu. Zatim sipajte brašno i so, pa zamesite testo.

 

Testo pokrijte providnom folijom i ostavite dva sata da nadođe. Kad naraste, testo stavite na radnu površinu koju ste prekrili brašnom, pa još jednom premeseite i podelite na dva dela. Razvucite oklagijom što tanje, pa svuda po testu pospite izmrvljen sir. Zamotajte tako da dobijete rolat, pa ga nožem isecite na komade širine oko 3 cm.

 

Ređajte u pleh za pečenje, a kompletan postupak ponovite i sa drugom polovinom testa, pa pokrijte krpom i ostavite da stoji još 25 minuta. Razmutite žumance i premažite pogaču, a po želji pospite susamom.

 

Pecite u rerni na 200 stepeni oko pola sata.

 

 

makonda-tracker