prste da poližete!

Zalivena ĐUL PITA, bajramska kraljica trpeze: Najsočnije BOSANSKE RUŽICE koje mnogi biraju umesto baklave (RECEPT)

0

Dekorativno, slasno i slatko posluženje orijentalnog porekla uvek je dobrodošlo na balkanskoj trpezi

foto: Mapa kulture/Shutterstock
foto: Mapa kulture/Shutterstock

Ukoliko uživate u ukusu baklave, neodoljiva đul pita biće baš po vašem ukusu.


Sastav je sličan, ali ovaj dezert izgleda još lepše jer se mota u ukrasne ružice, zbog kojih je i nazvana đul pitom (tur. gül - ruža).


Tradicionalno se priprema za Bajram, ali je rado viđen gost na trpezi i bez nekog posebnog povoda.

 

Sastojci:

 

  • pola kilograma kora
  • pola kilograma mlevenih oraha
  • 4 kašike šećera
  • 200 grama maslaca
  • Za preliv:
  • litar vode
  • 800 grama šećera
  • 1 limun

 

Priprema


Za preliv


U šerpi pomešajte vodu i šećer, pa kuvajte na najjačoj vatri dok ne provri. Zatim smanjite na srednju i kuvajte još 20 minuta do pola sata. Pred kraj dodajte limun iseckan na kolutove, pa stavite sa strane da se hladi.

 

Posle minut-dva probajte prstom koliko je lepljiv, a tekstura treba da bude slična sirupu.

 

Bosanske ružice, Đul pita
foto: harexape/Shutterstock

Za kolač


Stavite rernu da se greje na 180 stepeni.


Pomešajte mlevene orahe i šećer, pa dobro promešajte. Otopite maslac.
Prvu koru premažite otopljenim maslacem, ali bez natapanja. Preko nje stavite drugu koru, takođe je blago premažite maslacem, pa po njoj pospite orahe sa šećerom. Ređajte tako dok ne potrošite materijal, idealno u dve odvojene ture, pa savijte kao rolat.


Prebacite rolat na dasku za sečenje, pa oštrim nožem presecite na kriškice, debljine ne veće od dva centimetra.


Prebacujte jednu po jednu ružicu na pleh, tako da fil bude okrenut nagore (i nadole).


Stavite da se peče 15 minuta, pa smanjite na 150 stepeni i pecite još pola sata. Potom prelijte sirupom, tako da ružice plivaju, pa ostavite da se hladi.


Služite sutradan.

 

 

 

makonda-tracker