Najbrže ledene kocke koje se ne peku, a laganije su i ukusnije od običnih
Nema osobe koje ne voli da se zasladi sočnim i bogatim ledenim kockama, ali recept koji su koristile naše bake nije jedini za pripremu ovog domaćeg slatkiša.
Veliki broj ljubitelja ledenih kocki znači i bezbroj varijanti ove poslastice, a neko se, srećom, dosetio kako ih možemo napraviti bez upotrebe rerne, pa čak i bez jaja i brašna. Da sve bude još lepše, ovaj recept ima i moćne tajne sastojke — predivni kikiriki i puter od kikirija, koji daju poseban ukus kolaču.
Ledene kocke koje se ne peku
Sastojci
Za koru:
- 60 grama kikiriki putera
- 40 grama kikirikija
- 2 kašike meda
- 70 grama kokosovih pahuljica
- 2 kašike otopljenog kokosovog ulja
- 20 grama kakaoa
Za fil:
- 120 grama kikiriki putera
- 2,5 kašike meda
- 2 kašike otopljenog kokosovog ulja
- ½ kašičice ekstrakta vanile
- prstohvat soli
Za preliv:
- 150 grama tamne čokolade
- 1 kašika kokosovog ulja
- kikiriki za dekoraciju
Priprema
Kora
Stavite u blender kokosove pahuljice, otopljeno kokosovo ulje, kikiriki i puter od kikirikija, med i kakao, pa blendajte sve dok ne dopijete homogenu smesu.
Potom dobijeno utisnite u kalup, prethodno obložen pek-papirom, pa stavite u frižider da se stegne.
Fil
Pomešajte sve sastojke za fil, pa dobro promešajte. Zatim prelijte preko kore i vratite kalup u frižider. Neka odstoji pola sata.
Preliv
Zatim otopite čokoladu s kokosovim uljem, pa time prelijte fil. Pospite mlevenim ili seckanim kikirikijem, pa vratite u frižider.
Idealno je da prenoći, ali ako baš ne možete da se strpite, četiri sata čekanja biće sasvim dovoljno.