recept

Da li ste spremni za pravi GURMANLUK? MERAKLIJSKE ĆUFTE u sosu od pavlake BUDE APETIT — nećete moći da se zaustavite

0

Ovaj specijalitet potiče sa juga Srbije.

foto: Shutterstock / Elena Hramova
foto: Shutterstock / Elena Hramova

Meraklijske ćufte predstavljaju savršenu kombininaciju mesa i pavlake. Odličan su izbor kada je ručak za celu porodicu u pitanju.

 

Mnoge domaćice imaju svoj recept za savršene ćufte koji dobro čuvaju. Pojedine koriste gotove mešavine začina, ali ima i onih koje kažu da je tajna u odabiru mesa.

 

Priprema meraklijskih ćufti se ipak malo razlikuje od svih drugih recepata.

 

Tajna je u korišćenju pavlake za kuvanje umesto čuvenog i svima dobro poznatog crvenog sosa od paradajza.

 

Isprobajte ovaj specijalitet i obradujte svoje ukućane.

 

Sastojci:

 

  • 500 g mlevenog mesa
  • 1 jaje
  • 5 čenova belog luka
  • 2 kašike prezli
  • pola vezice peršuna
  • so, biber

 

Ćufte
Ćuftefoto: Shutterstock

 

Za sos:

 

  • 400 g pavlake
  • 2 glavice crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašika brašna
  • 200 ml vode
  • so, biber

 

Priprema:

 

U činiju stavite meso, jaje, sitno iseckan beli luk, brašno, začine, prezle i iseckan peršunov list, pa sve promešajte dok se fino ne sjedini. Nakvasite ruke kako se meso ne bi lepilo, pa oblikujte ćufte.

 

Ćufte
Ćuftefoto: Shutterstock / nelea33

 

Tiganj zagrejte i nauljite i stavite ćufte da se prže na tihoj vatri, pa ih povremeno okrećite. Za to vreme pripremite sos. Iseckajte crni i beli luk, pa ih dinstajte na malo ulja dok ne omekšaju, a onda dodajte brašno i mešajte dok ne nestanu sve grudvice.

 

Sipajte vodu i mešajte non-stop kako sos ne bi zagoreo. Sipajte pavlaku, a onda dodajte ćufte, smanjite vatru i ostavite da se sve zajedno krčka 5 minuta.

 

Po želji ih ukrasite sitno seckanim peršunom.

 

makonda-tracker