ni on joj nije odoleo

"ŽELEO SAM DA PROBAM NA SRPSKI NAČIN!" Čuveni kuvar Rudolf van Ven podelio sjajan recept za tortu koju sigurno obožavate

0

Simpatični holandski kuvar i TV zvezda oduševljen je ovom srpskom poslasticom i našim načinom merenja sastojaka

foto: Instagram
foto: Instagram

Gotovo da nema Srbina koji ne obožava čuvenu Vasinu tortu, naš autentični slatkiš koji je jedna tašta napravila svom zetu Vasi nakon što je spasao život njene ćerke. 


Bilo je da je ova legenda s početka XX veka zasnovana na istini ili ne, jedno je sigurno — ova torta, koja se pravi od fila od oraha, pomorandže i čokolade brzo se raširila našom zemljom, a sad ju je svetu predstavio i slavni kuvar Rudolf van Ven.

 

Šarmantni kuvar podelio je na svom profilu na Instagramu da je želeo da proba da napravi čuvenu srpsku tortu "na srpski način", odnosno da umesto u gramima sastojke meri šoljicom za kafu.


Zainteresovao me ovaj srpski način merenja, pa sam želeo da probam, na srpski način! Zato sam napravio omiljenu srpsku tortu koja se zove Vasina torta — napisao je Rudolf.

 


Njegov snimak privukao je mnogo pažnje na ovoj društvenoj mreži, a najviše komentara i komplimenata dobio je, naravno, iz Srbije.


Ovo mi je ulepšalo dan — poručila je Van Venu jedna obožavateljka iz naše zemlje.


Ukoliko kojim slučajem nemate recept za ovu neodoljivu poslasticu, predstavljamo vam jedan.


Vasina torta

 

Sastojci:


Kora:

 

  • 5 jaja
  • 5 kašika šećera
  • 1 kašika brašna
  • 6 kašika mlevenih badema
  • 1 kašičica ekstrakta vanile


Prvi fil:

 

 

  • 125ml mleka
  • 4 kašike šećera
  • 200g mlevenih oraha
  • 4 žumanca
  • 125g šećera
  • 10 kašika soka od pomorandže i narendana korica
  • 100g čokolade za kuvanje
  • 150 g rastopljenog putera


Drugi fil:

 

4 belanca
200g šećera
125ml vode
kašičica soka od limuna


Priprema

 

Kora

Umutiti čvrst sneg od belanaca, a potom pet žumanaca sa šećerom, pa dodati brašno, mlevene bademe i vanilu. Tek na kraju pomešati žumanca i belanaca. Sipati smesu u okrugli podmazani pleh.

 

Koru ispeći u prethodno zagrejanoj rerni na 170C 25 minuta, a kad se ispeče, ostaviti je da se ohladi.

 

Fil

Prokuvati mleko sa šećerom, dodati mlevene orahe i čokoladu, a zatim iscediti sok od pomorandže, dodati narendanu koricu pomorandže, žumanca umućana sa šećerom na pari. Krem prohladiti pa mu dodati umućeni puter mešajući dok se sve ne sjedini.

 

Posebno umutiti šam od belanaca u koji treba lagano dodati vruć ukuvani šećer gustine meda i sok od limuna. Ovaj proces je veoma bitan pošto ne želimo da koristimo termički neobrađena belanca i žumanca.

 

Koru za tortu premazati prvim filom, kremom od oraha, a celu tortu premazati šamom od belanaca. Držati je do služenja u frižideru. Tortu ukrasiti kolutovima sveže pomorandže ili napraviti ušećerene.

 

makonda-tracker