oduševiće vas

ČESTO GA ZOVU — KOLAČ NAD KOLAČIMA! Rajski MEDOVIK, najpoznatija ruska domaća poslastica (RECEPT)

0

Predstavljamo vam pravi dragulj ruske tradicionalne kuhinje

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Sastojci:


za kore

 

  • 3 jaja
  • 200 g šećera
  • 3 kašike meda, oko 130 g
  • 180 g putera
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1/2 kašičice začina za medenjake
  • 500 g brašna


za fil

 

  • 1,75 kg kisele pavlake, 20% mm (dve kofice + dve čaše)
  • 400 g šećera


i još:

 

  • 500 ml slatke pavlake
  • 1 kesica vanilin šećera


Postupak


1. U vanglu sipati kiselu pavlaku, dodajti šećer, promešati kašikom ili žicom, pokriti, pa sve staviti u frižider. Nikako ne mutiti mikserom. Do filovanja čuvati u frižideru, a pre filovanja još jednom promešati.

 

2. Otopiti zajedno puter, med i šećer. Izmaći, dodati sodu i začin za medenjake, promešati. Stvoriće se malo pene i smesa će postati kremastija. U drugoj posudi mikserom umutiti jaja, uliti u mednu smesu muteći mikserom istovremeno, pa dodati brašno i zajedno promutiti. Testo treba da je meko.

 

Medovik, Ruski medovik
foto: Shutterstock

3. Testo podeliti na šest jednakih delova (~180 g). Svaki deo staviti u po jednu kesu za zamrzivač. Kese dimenzija 30x24 cm, zapremine 3 litra, jesu "modle" za koru. Kese ostaviti pola sata do sat u frižideru, lakše se radi kad testo malo očvrsne. Kad postane kao mek plastelin, testo najpre rasporediti po širini kese, da popuni ivice. Zatim prstima, ravnomerno, do pola kese, istiskujući mehuriće vazduha, a dalje oklagijom. Ako kesa krene da se nabira, prevrnuti je na drugu stranu, i zagladiti kao što biste zagladili maicu pre peglanja, pa nastaviti.

 

4. Složiti kese jednu na drugu i staviti u frižider na minimum sat vremena, može i duže. Lakše se radi kad se kore ukrute, lakše ćete kasnije odvojiti kesu od testa. Od pek papira iseći 6 komada, nešto većih od kese.

 

5. Iz frižidera izvaditi prvu koru. Oštrim nožem odseći rubove kese sa dve strane, otklopiti kesu, na golu stranu testa priljubiti papir za pečenje, pa uz pomoć kese prevrnuti testo tako da papir dođe dole, a onda odlepiti kesu do kraja.
 

6. Papir sa testom prevući na prevrnuti pleh od rerne. Peći oko 7 minuta na 180°C, do braon boje. Ponoviti isto sa ostalim korama. Pečene kore sa sve papirom složiti jednu na drugu. Čim se ohlade, mogu da se filuju.

 

7. Fil promešati, podeliti na pet jednakih delova (~400 g), pa filovati pet kora. Šestu samo spustiti i blago pritisnutu po sredini. Pokriti plastičnom folijom i ostaviti u frižideru 24h. To je neophodno vreme da medovik omekša.

 

8. Obraditi medovik odsecajući ivice da postanu ravne. Pred služenje premazati slatkom pavlakom umućenom sa kesicom vanilin šećera i seći na duže šnite, ako želite tortu, ili ne premazivati ničim i seći na kraće štinte ili kocke, ako želite kolač.

Savet za uredniji presek


Uzmite tanak nož, tanak i sa tupe strane. Vucite ga vertikalno kroz medovik, polako. Na taj način ono što bi se razmazalo, razmazuje se po horizontali, dakle na preseku dobijate relativno oštar kontrast između kora i fila. Ako nemate takav nož, kupite običan skalpel (naravno, koristite ga samo za ovu namenu).

 


 

makonda-tracker