klasik među dezertima

Čokoholičarima je nikad nije dosta: REFORMA KOLAČ, brza poslastica po uzoru na raskošnu tortu (RECEPT)

1


Jedna od najpopularnijih čokoladnih torti na našim prostorima ima svoju slasnu mini-verziju: reforma kolač, kojem će malo koji sladokusci odoleti!

foto: Milos Vucicevic/Shutterstock
foto: Milos Vucicevic/Shutterstock

Čuvena Reform torta je bogati dezert koji se često smatra najpopularnijom tortom u Srbiji i šire, a često se pravi u posebnim prilikama, za rođendanske i svadbene proslave. Poreklo ove poslastice nije do kraja razjašnjeno, a veruje da njeno ime potiče od socijalističkih reformi u Jugoslaviji u posleratnom periodu, kada su jaja bila dostupnija nego ranije.


Ukoliko vam ne treba velika torta s 12 jaja, već biste da se zasladite bržom i mini-verzijom ovog slatkiša, prepolovite mere i dobićete slasne čokoladne kocke koje su idealno posluženje uz kafu posle ručka.

 

Reforma kolač


Sastojci:


Kora

 

  • 5 belanaca
  • 4 kašike kristal šećera
  • 130 grama mlevenih oraha

 

Fil

 

  • 5 žumanaca
  • 3 kašike šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 100 grama crne čokolade
  • 100 grama putera

 

Glazura

 

  • 80 grama crne čokolade
  • 130 mililitara slatke pavlake

 

Dekoracija

 

  • mleveni ili seckani orasi

 

REFORMA
foto: Shutterstock

Priprema


Kora


Mikserom umutiti belanca, uz postepeno dodavanje šećera, sve dok ne dobijete čvrst sneg. Potom dodati mlevene orahe, ali vrlo pažljivo, da sneg ne bi splasnuo.


Izliti u pleh obložen papirom za pečenje, pa peći 20 minuta u rereni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni.


Kada se ohladi, pažljivo iseći horizontalno na tanje kore.


Fil


Pomešajte žumanca i šećer, pa ih kuvajte na pari uz neprestano mešanje, a kad se zgusne dodajte čokoladu i prethodno omekšali puter. Budući da se ne koristi brašno, zgušnjavanje će teći sporije. Mešajte pažljivo, pa skloniti s ringle i dobro promešati (po mogućnosti i umutiti mikserom).


Zatim mazati fil po kori, pa preklopiti sledećom i tako sve dok ne potrošite materijal.


Odložiti u frižider da se stegne.


Glazura i dekoracija


Zagrejte slatku pavlaku, pa je pomešajte sa čokoladom. Prelijte kolač, pa ga pospite i ukrasite orasima.

 

 

makonda-tracker