Ukoliko vam se bliži proslava, rođendan, slava za vas smo spremili preukusnu poslasticu.
Ova poslastica spada u red najukusnijih, naročito kada je reč o ljubiteljima prave, blegijske čokolade, a prvobitna verzija nastala je davne 1441. godine na dan venčanja Frančeska Sforke i Marije Bjanke Viskonti, a poslastičari iz Kremone su osmislili da se slatkiš sastoji i od oraha i meda.
Kasnije su dodata belanca i čokolada. Danas se u Francuskoj najviše prodaje čuvena Nugat torta, a jedan od najlepših recepta smo pripremili za vas.
Sastojci za kore - 2
5 jaja
5 kašika šećera
100ml ulja
3 kašike brašna
2 kašike kakao praha
Sastojci za fil:
600 ml mleka
120 gram gustina
200 grama šećera
300 grama čokolade
100 grama napolitanki
100 grama mlevenih lešnika
300 grama nugat krema
margarin
150 ml slatke pavlake
Priprema:
Prvo se kuva fil. Deo mleka stavite da provri, a drugi deo pomešate sa gustinom i šećerom koji se doda kad mleko provri. Kad se zgusne dodaje se čokolada i ostavite da se hladi. Onda se peku kore, 5 belanaca se umuti i polako dodaje kašiku po kašiku 5 kašika šećera, da dobijete kao šlag. Onda dodajete žumanca jedno po jedno, i ulje u mlazu. Kad napravite smesu dodaje se kašika po kašika brašna, pa kakao prah. Izlije se u pleh i peče se. Tako pravite 2 kore. Koru pecite na 180 stepeni oko 25 minuta. Kad se ohladi onaj deo od fila, pripremite 3 činije. U jednoj umutite margarin, u drugoj slatka pavlaka, a u trećoj fil koji se hladio. Spaja se ohlađen fil sa margarinom pa sa pavlakom, dodaju se krem, lešnici i izblendane napolitanke. Kore se seku na pola – da se dobiju 4 kore pa se filuju sledećim redom: kora -fil- kora- fil-kora-fil- kora- fil. Možete je ukrastiti topljenom čokoladom, fondanima ili ukrasima.