probajte!

Započnite dan ovim obrokom: Slatke prženice sa medom su odličan izbor za doručak

0

Karakteristično za med je to što su ga još od davnina koristili kao prirodni zaslađivač, pre pronalaska belog šečera, jer je bio i ostao dobar nutritijent za poboljšanje i održavanje zdravlja tela i organizma. On u sebi sadrži brojne sastojke zbog kojih je cenjen kao što su esencijalne aminokiseline, enzimi, prirodni "antibiotici", voćne kiseline, vitamini i minerali, antioksidansi..

foto: Shutterstock/margouillat photo
foto: Shutterstock/margouillat photo

Kao što je poznato, pčele med skupljaju iz nektara biljaka, pa posle određenih procesa u njihovom želucu, sve luče u košnice i tako predaju na dalju preradu skupljene materije iz prirode "koleginicama" u košnici.

 

Bitno je pomenuti da je neophodno omogućiti nesmetan boravak pčela u prirodi, jer sve češće prskanjem biljaka otrovnim sredstvima šteti se pčelama.

 

Nesavesno ponašanje određenih voćara i nesavesno ponašanje poljoprivrednika koji svoje kulture prskaju u vreme cvetanja biljaka je za sada najveći neprijatelj pčelama. Naravno, pored ovih postoje i prirodni neprijatelji kao što je varoa - kaže pčelar Zoran Tišanović.


 

Sastojci:

 

  • integralni tost hleb
  • malo mleka
  • malo soli
  • 2 jaja
  • kašičica cimeta
  • banana
  • bobičasto voće
  • med (ukoliko volite)
  • kokosovo brašno

 

 

Priprema: 

 

Potrebno je da umutite jaja i u njih ubacite mleko i cimet. Nakon toga potopite hleb u njih i pržite na zagrejanom tiganju. 

 

Zatim ih servirajte i na tanjiru i pospite medom, kokosovim brašnom i na njih dodjte po želji banane, bobičasto voće, kao što su to npr. borovnice, maline, jagode...

 

 

 

 

 

makonda-tracker