rapsodija ukusa

Originalni ITALIJANSKI recept za TIRAMISU: Tom Henks ga je proslavio 1993. godine u filmu "Besani u Sijetlu"

0

Za svega pola sata možete napraviti fantastičnu poslasticu koja oduševljava sve generacije.

foto: Panthermedia, Profimedia
foto: Panthermedia, Profimedia

Neodoljiva poslastica poreklom iz Italije nastala je davnih šezdesetih godina u provinciji Veneto, a kada je stigla u poslastičarnice širom Evrope, ljubitelji kremastih slatkiša bili su očarani teksturom i ukusom.

 

Interesovanje za tiramisu u Sjedinjenim Državama povećalo se 1993. godine kada je glumac Tom Hanks u komediji "Besani u Sijetlu" čuo za njega samo kao misterioznu stvar koju su moderne žene volele.

 

Danas je bez Tiramisua ne može zamisliti nijedna poslastičarnica ili restoran.

 

Mi vam donosimo originalni recet koji će oduševiti čitavu porodicu.

 

 

Sastojci:

 

4 žumanca

150 g šećera u prahu

500 g maskarpone sira

2 vanilin šećera

500 ml slatke pavlake


4 pakovanja piškota

 400 ml kafe - nes

 3 kašike ruma

organski kako za posip

 

Tiramisu
foto: Oleksandr Prokopenko, Profimedia

Priprema:

Na pari kuvati žumanca sa 150 g šećera u prahu, mutiti barem 15 minuta., Kada skinete sa pare dodati 2 vanilin šećera pomešati. Skuvati kafu, 4 kašike u pola litra vode i ostaviti da se prohladi. Posebno umutiti 500 ml slatke pavlake i dodati malo šećera u prahu  Maskarpone sir sjediniti sa kuvanim žumancima, pa dodati u pavlaku. U instant kafu dodati 3 kašike ruma i slagati piškote u dva reda. Završiti kremom i posuti ogranskim kako prahom.

 

Radi vizuelnog utiska možete po srediti ubosti po 4 piškote, kako bi dekoracija bila kao u hotelu.

 

Tiramisu služite sa toplim napicima, kafom, toplom čokoladom...

 

 

 

 

 

makonda-tracker