saveti

Provetravajte prostoriju i pijte dosta tečnosti: 5 trikova koji će vam pomoći u borbi sa suvim kašljem

0

Promene temperature i hladni dani mogu da izazovu prehlade koje sa sobom donose kašalj i probleme.

foto: Shutterstock/Africa Studio
foto: Shutterstock/Africa Studio

1. Pijte puno tečnosti

 

Neophodno je da kod bilo koje vrste kašlja konzumirate dosta tečnosti, pri čemu je najbolje da tečnost bude topla, pošto je dobra za otvaranje bronhija, smiriće suvi kašalj, te tako podstaknuti iskaljavanje kakupljenog sekreta u disajnim putevima. Mnoge biljke su dobre za iskašljavanje kao što su timijan, jagorčevina, sladić, anis, nana, komorača...

 

2. Redovno provetravajte prostorije

 

Ono šta je neophodno jeste da vaše mesto za spavanje stalno provetravate, jer svež vazduh odlično utiče na zdravlje, te je tako najbolje često provetravati prostorije. Nemojte dozvodliti da vam vazduh isuši sluznicu. Te tako u zimskim danima otvorite bar 5 minuta širom prozore. 

 

3. Vlažite prostorije

 

Ovo je jako bitno da primenjujete jer ako je oko vas suv vazduh, to će vam isušiti sluznicu i stvoriti mogućnost za razvoj raznih infekcija. Vazduh možete vlažiti sa raznim posudama za vodu na radijatoru.

 

4. Spavajte na podignutom uzglavlju

 

Zbos slivanja sekreta u donje disajne puteve, najbolje je da spavate na blago povišenom uzglavlju, jer ste sigurno primetili da vam se kašalj najčešće javlja noću kada spavate, jer ste u ležećem položaju. 

 

5. Ojačajte imunitet

 

Bitna stavka je i da vaš organizam ojačate vitaminima kao što su D, A, C, E kao i Omega 3 masnim kiselinama, mineneralima kao što su cink i selen. Izbegavajte alkohol i kafu, jer zbog njih gubite tečnost u organizmu.

 

 

makonda-tracker