Ko god da se prvi setio da skuva vino i pomeša ga s aromatičnim voćem i snažnim začinima, nadamo se da je dobro unovčio ovu ideju! Ovaj ukusan, zdrav i prijatan napitak neizostavan je u zimskim večerima, a ako Novu godinu dočekujete kod kuće, ne propustite da uživate u njemu.
Postoji mnogo varijanti kuvanog vina, a mogućnosti su razne! Obično se crnom vinu dodaju pomorandže, a po želji možete ubaciti jabuke, limun, brusnice, višnje i bilo koje drugo voće, a isto je i sa slatkim začinima koji vrlo blago menjaju ukus vina i obogaćuju ga na jednostavan način.
Mi vam predstavljamo standardan recept, koji možete menjati prema svojim željama.
Sastojci:
- 1 litar crnog vina
- 250 mililitara vode
- 3-4 kašike šećera
- pola kašičice cimeta i/ili 3-4 karanfilića
- seckane kriške pomorandže po želji
Priprema
Na tihoj vatri otopite šećer, pa kad promeni boju prelijte vodom i pojačati temperaturu na srednju vatru. Nakon što voda provri, dodati šećera na vrh kašike, pa dobro promešati i sipati vino. Čim počne da peni, sklonite sa šporeta, ubacite cimet i/ili karanfilić i, ako volite, seckane pomorandže. Sipajte u čaše sa drškom.
Po želji ukrasite štapićima cimeta, brusnicama, kriškama citrusnog voća...
Živeli!