Kuvano vino definitivno je napitak koji svojim ukusom i mirisom obleži svaku zimu, ali najveći problem je taj što kupovne verzije sadrže popriličnu količinu šećera.
Međutim, tom problemu smo doskočili s receptom za zdraviju verziju domaćeg kuvanog vina.
Potrebno:
- pola kašičice mlevenog klinčića
- 1 kašičica mlevenog cimeta ili 1 veliki štapić
- 4 cela klinčića
- prstohvat kardamoma
- 1 ½ kašika javorovog sirupa ili 3-5 kapi tečne stevije
- 2 debele kriške narandže sa korom
- pola cm đumbira, grubo seckanog
- 1 flaša crnog vina
- 2 zvezdasta anisa
Priprema:
Stavite sve osim crvenog vina i zvezdastog anisa u lonac i dodajte čašu vode.
Kuvajte na srednje jakoj vatri dok voda skoro ne ispari. Dodajte vino i anis, smanjite vatru i pustite da se sve zagreje 5 minuta. Ocedite i poslužite toplo.