Čuvena Marta Stjuart ima odličan recept za ukusno piće koje se servira tokom praznika
Liker od jaja, poznatiji po originalnom nazivu eggnog, posebno je popularan u zimsko doba godine — tik pred praznike. Nije zahtevno niti teško pripremiti ga, ali neophodno je da se dobro ohladi pre serviranja.
Slavna kuvarica Marta Stjuart ima odličan recept za domaći eggnog!
Idealno je služiti ga u posudi za punč, a možete ga servirati sa cimetom, slatkom pavlakom, muskatnim oraščićem...
Sastojci:
- 6 žumanaca
- 2 belanca
- 700 ml mleka
- 250 ml slatke pavlake
- 60 ml ruma
- 60 ml burbona
- 340 ml konjaka
- 150 g šećera
- muskatni oraščić
- prstohvat soli
Priprema:
Umutite žuamnca sa 100 g šećera par minuta.
Mleko zagrejte na vatri, uz dodatak soli. Kada je vruće, dodajte ga u smesu šećera i jaja i stalno mešajte. Vratite na šporet i kuvajte par minuta dok s ene zgusne.
Procedite i prelijte u veliku posudu za punč.
Dodajte slatku pavlaku i sav alkohol. Prekrijte i ostavite da prenoći u frižideru.
Sutradan umutite belanca na pari sa ostatkom šećera. Kada je smesa glatka i šećer otopljen, sklonite s vatre i umutite u čvrst sneg. Lagano umešajte u prohlađenu smesu.